Van Tongerlo en Bax winnen triatlon Stad van de Zon

Margret IJdema geniet zichtbaar van al het publiek langs het parkoers.© Foto Martin de Haan

Robin Kaandorp
Heerhugowaard

Stilgezeten hebben de triatleten zeker niet de afgelopen twee jaar, maar weer eens aan een wedstrijd meedoen en dan ook nog met publiek was iets waar menigeen naar uitgekeken had.

,,We hebben binnen onze club Oude Veer wel virtuele wedstrijden gehouden, maar dit is natuurlijk zoveel leuker. Echt blij dat het weer kan”, stelde Emiel van Tongerlo met een lach. Voor de vierde keer schreef hij de Stad van de Zon-triatlon op zijn naam. ,,Dit parkoers ligt mij wel. En het ging vandaag erg goed. Het zwemmen ging al redelijk en met het fietsen wist ik echt afstand te nemen. Je kunt hier altijd lekker aanzetten en ik ben zo vol gas doorgegaan.”

Ook bij het hardlopen ging hij een ronde lang volle bak. ,,Daarna zag ik dat mijn voorsprong zo groot was dat ik het tweede deel niet meer voluit hoefde.” Hij zag zijn clubgenoot René Hoep na een inhaalrace tweede worden.

Achtertuin

Voor de elfde keer waren de triatleten present in het Park van Luna. En daar waren voor de eerste keer drie para-atleten bij. En waar zij onlangs nog in onder meer Japan en Polen actief was, liet Margret IJdema nu haar kunnen zien in bijna haar eigen achtertuin. ,,Het was heel gaaf om hier mee te doen”, blikte zij terug. ,,In de coronatijd was het als sporter best wel eenzaam en dit voelde als een soort reünie met alle familie en vrienden langs de kant. Echt een soort toetje.”

Over de wedstrijd was de Heerhugowaardse goed te spreken. En niet alleen over het sportieve aspect. ,,De organisatie was prima en op het parkoers bleef alles veilig. Iedereen hield rekening met elkaar en dan kan het lang aan.” Als het aan IJdema ligt, komt er een herhaling in de toekomst. ,,Al hangt dat een beetje af van of het in mijn schema past.”

Werd het bij de mannen een afgetekende zege voor de tegenwoordig in Schoorl woonachtige Van Tongerlo, bij de vrouwen was Dieuwertje Bax een maatje te groot voor de rest van het veld. Bax is lid van het Amsterdamse Dolfijn en komt uit in de eredivisie, maar is in de regio een nieuw gezicht. Dit was haar debuut in de Stad van de Zon. ,,Ik heb in de coronatijd nog wel wat wedstrijden gedaan, maar dit was voor het eerst weer eens met publiek. Dat was een extra reden om hier te starten.”

Bax, die sinds drie jaar in Schagen woont, traint veel samen met de leden van Oude Veer en ook met oud-olympiër Erik van der Linden. Zij sloeg haar slag bij het hardlopen. ,,Ik ben niet de snelste zwemmer, maar het ging op zich wel lekker. Tijdens het fietsen wist Serina Schouwenaar nog in mijn buurt te blijven, maar daarna nam ik afstand. Hardlopen is mijn sterkste onderdeel.”

De wedstrijd in Heerhugowaard maakt weer deel uit van het Sprinttriathlon Circuit Noord-Holland, dat verder bestaat uit de wedstrijden in Langedijk en Nieuwe Niedorp. De wedstrijd in Schagen, die tot voor corona ook bij het circuit hoorde, staat dit jaar niet op het programma.

Uitslag mannen: 1. Emiel van Tongerlo, 2. René Hoep, 3. Erik Brandsma, 4. Michael Emmerik, 5. Michael Krijnen, 6. Jos Smit, 7. Dean van der Leelie, 8. Bryan Warrink, 9. Mark Elbertsen, 10. Kay Blokdijk. Vrouwen: 1. Dieuwertje Bax, 2. Kim Groeneveld, 3. Serina Schouwenaar. Teams: 1. Team Björn Nat.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen