Café ’t Zonnetje in Zaandijk mag voorlopig open blijven na illegaal pokertoernooi

© Foto Lex van Lieshout/ANP

Joost Verhagen
Zaandijk/Haarlem

Café ’t Zonnetje in Zaandijk mag voorlopig open blijven. Dat heeft de bestuursrechter in Haarlem besloten in de zaak die het café tegen de gemeente Zaanstad had aangespannen.

De burgemeester dwong het café onmiddellijk te sluiten na een illegaal pokertoernooi op 13 maart. De eigenaar gaf toe dat er inderdaad sprake was van een pokerwedstrijd in zijn bar, maar stelde niet op de hoogte te zijn van de wetgeving en vroeg daarom om coulant met de situatie om te gaan.

De gemeente was van mening dat het café onmiddellijk moest worden gesloten omdat er regelmatig illegale goktoernooien zouden worden gehouden. De georganiseerde misdaad zou daar dan vaste gast zijn. Advocaat Bouwman liet echter weten dat zijn cliënt ook allerlei andere activiteiten organiseert, zoals tafelvoetbaltoernooien en dartwedstrijden. Van een soort illegaal gokhol zou dan ook absoluut geen sprake zijn.

Erg ingrijpend

De Haarlemse bestuursrechter oordeelde dat een onmiddellijke langdurige sluiting wel erg ingrijpend is voor het café, en gaf de eiser dus gelijk. Dat betekent overigens niet dat de zaak daarmee is afgelopen. Er loopt in het conflict nog een bodemprocedure, en de gemeente heeft de eigenaar van het Zaanse café te kennen gegeven dat het van plan is om de noodzakelijke vergunningen niet te verlengen.

De uitspraak betekent dat ’t Zonnetje in elk geval open mag blijven in afwachting van die procedure. Wel stelde de bestuursrechter in het vonnis dat illegale gokpraktijken daarbij ’uit den boze’ zijn.

Lees ook: Zaanstad sluit café op de Guisweg om illegaal pokertoernooi

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.