Ruim 400 miljoen euro subsidie voor gasopslag Bergermeer

Alkmaar

Gasbedrijven kunnen aanspraak maken op subsidie om de gasopslag bij Bergermeer bij te vullen. Op 30 mei en 7 juni kunnen zij hiervoor steun aanvragen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal is er 406 miljoen euro voor begroot.

Gasopslag Bergermeer is een commerciële ondergrondse gasopslag tussen Bergen en Alkmaar, in een natuurlijk gasreservoir waaruit tussen 1972 en 2007 aardgas werd gewonnen. Sinds 2014 is het als opslag in gebruik.

Het kabinet wil dat de opslag verder wordt gevuld, om zo voorbereid te zijn op de winter. Voor het einde van het jaar wil Nederland helemaal stoppen met Russisch gas, en daarom zijn gasvoorraden nodig.

Het is de bedoeling Bergermeer voor minimaal 68 procent te vullen. Andere gasopslagen in Nederland worden volledig gevuld.

Lees ook: Wie betaalt de rekening voor lege gasopslag Bergermeer?

Met de subsidie wil het kabinet een garantie bieden aan bedrijven om gas op te slaan. Nu is het opslaan van gas vaak niet aantrekkelijk voor hen, omdat de prijzen hoog zijn. Als te weinig bedrijven gebruik maken van de subsidie en zij niet de vulgraad van 68 procent halen, vult Energie Beheer Nederland (EBN) het restant bij.

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) noemt de subsidie op Twitter ’een belangrijke stap voor de leveringszekerheid’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.