Trompettist Dick Jonker (81) uit Krommenie overleden. Speelde bij bekende nationale orkesten, maar begon bij de fanfare

Dick Jonker op zijn trompet.

Dick Jonker op zijn trompet.© eigen foto

Frans van den Berg
Krommenie

Trompettist Dick Jonker is donderdag op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang als eerste trompettist verbonden aan het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Dick leerde bugel en trompet spelen bij Onderling Genoegen in Krommenie, waar hij les kreeg van Theo Groot. ,,Streng maar rechtvaardig, met bugel en trompet aan de lippen. Maar ook leren noten lezen. Als kwajongen van negen jaar uit de Krommeniedijk, was ik onder de indruk van OG vanwege hun straatoptreden tijdens de Sinterklaasintocht. Prachtig vond ik het, ik wilde dat ook wel. Van mijn ouders mocht het, maar dan wel van gym af’’, verhaalde hij in 2002 in de Zaanlander tijdens zijn afscheidsscheidsinterview van 39 jaar beroepsmusicus.

Tijdens zijn militaire dienst speelde hij anderhalf jaar in het trompetterkorps. Daarna terug naar de landmeetkundige dienst van het kadaster. Hij nam professioneel muziekles, speelde bij het Zaans Operette Orkest en solliciteert bij het Kunstmaandorkest in Amsterdam. Na afloop van het proefspel werd gevraagd van welk orkest hij kwam. Daarbij doelde de selectiecommissie op een een professioneel orkest. Dick Jonker antwoordde spontaan: ,,Ons Genoegen uit Krommenie.’’ De commissie lag onder de tafel van het lachen.

Televisie

Het Kunstmaandorkest was bij een groot publiek bekend door de televisie-uitzendingen voor de KRO en de Albert Heijn-concerten. In 1969 werd het orkest omgedoopt tot het Amsterdams Philharmonisch Orkest en jarenlang werd geleid door chef-dirigent Anton Kersjes. Samen verzorgden ze nog nog talloze televisieconcerten. In 1985 ging het orkest op in het huidige Nederlands Philharmonisch Orkest.

Jonker, geboren op 12 augustus 1940 in Krommenie, voelde zich thuis in zowel symfonische- als kamermuziek. Hij studeerde bij Wim Groot aan het Koninklijk Conservatorium van Amsterdam waar hij later enige tijd zelf als hoofdvakdocent aan verbonden was.

Hij speelde mee in duizenden concerten in binnen- en buitenland onder diverse dirigenten als Hartmut Haenchen en Bernard Haitink en trad als solist op in onder meer het Concertgebouw in Amsterdam. ,,Voor mij is het nooit een sleur geweest. Altijd het beste uit jezelf halen en op het puntje van je stoel zitten. Een goede voorbereiding thuis en de repetities, gaven je zelfvertrouwen’’, vertelde hij aan de Zaanlander. ,,Als eerste trompettist ben je kwetsbaar, want iedere noot valt op. Muziek maken komt op de eerste plaats, maar als eerste trompettist ben je ook vaak de gevierde man. Natuurlijk heb ik ook mijn uitglijders gehad. Dan slaap je minder goed.’’

Koperkwartet

Met drie andere Noord-Hollandse muzikanten, waaronder zijn oud-leraar Wim Groot, vormden ze in de jaren tachtig en negentig het Noord-Hollands Koperkwartet. Dat orkest wordt wel omschreven als ’feestelijke renaissance- en barokmuziek’. Daarnaast speelde hij onder meer bij het Nederlands Blazers Ensemble.

Hij woonde zijn hele leven in Krommenie, en trouwde in 1967 met Hilda Jonker-Van der Oord. Samen kregen ze twee kinderen. Naast de muziek was hij indertijd lid van de trimgroep van Lycurgus en wierp hij graag de vishengel uit.

,,Dick heeft zijn trompet na zijn pensioen niet aan de wilgen gehangen. Hij studeerde nog regelmatig op zolder, gaf nog geruime tijd les aan de jeugd van Onderling Genoegen Krommenie en speelde af en toe mee met amateurorkesten, waaronder samen in Paradiso met St.Caecilia Heemskerk (2018) en bijvoorbeeld op piccolotrompet in het Weihnachtsoratorium met het Amsterdams Barok Gezelschap’’, laat zijn zoon Koen weten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.