Huizen kampioen van eerste klasse na winst in bloedstollende derby met Zuidvogels

In buurman Zuidvogels had het lange tijd een geduchte concurrent, maar uiteindelijk is Huizen toch de meer dan terechte kampioen van de eerste klasse C.© Foto Mediahuis

Robert Toret
Huizen

Lang leek het erop dat Zuidvogels het feestje van Huizen met succes zou gaan verstieren, maar de ploeg van Arnold Klein toonde dat waar het al het hele seizoen over blijkt te beschikken: een ijzersterk karakter. In een knotsgekke slotfase, waarin de bezoekers een 2-0 achterstand ombogen in een 2-4 overwinning, kwam het toch nog helemaal goed voor de (voor de gelegenheid in het wit spelende) groen-gelen, die zich daarmee de meer dan terechte kampioen van de eerste klasse C mogen noemen.

Zuidvogels, dat vocht voor zijn laatste kans op de titel, bestreed de buurman met eigen middelen. Voor zo’n drieduizend toeschouwers werd het wat nerveus ogende Huizen meteen vol onder druk gezet en de furieuze start leverde de thuisploeg ook direct een treffer op. Al in de derde minuut rondde Imar Kort een steekpass van aanvoerder Ricardo Tat uiterst koel af, waarbij de Huizen-defensie nogal apathisch oogde.

Hierna liet Zuid het initiatief weliswaar aan Huizen, maar de gasten wisten zich er amper raad mee, al waren Joshua Lo-Asioe, Hidde van der Veldt en Frank van den Bosch wel dicht bij de gelijkmaker. Het had echter ook zomaar 2-0 kunnen worden, toen Kort een voorzet van Martin Campbell bij de eerste paal net niet binnen wist te werken.

Kort na rust werd de rood-groene voorsprong alsnog verdubbeld. Nota bene Quincy van Waveren, oud-speler van Huizen, was het eindstation van een vloeiende Zuidvogels-aanval. De invaller vierde zijn treffer op hem kenmerkende wijze, met een salto.

Huizen probeerde zich vervolgens wel op te richten, maar oogde terneergeslagen en kwam er eigenlijk nauwelijks aan te pas. Sterkhouders Lo-Asioe en aanvoerder Theo Visser – tevens topscorer – konden hun stempel niet op de wedstrijd drukken.

Twintig minuten voor tijd viel praktisch uit het niets dan toch de aansluitingstreffer. Met een uiterste poging om een inzet van Dennis Lamme nog weg van de lijn te werken, schoot Tat de bal – die er anders toch wel in was gegaan - in eigen doel.

Het massaal opgekomen Huizen-publiek geloofde er weer in, al bleef Zuidvogels ook na de 2-1 de gevaarlijkere ploeg. Met een Iker Casillas-achtige redding op een inzet van Campbell voorkwam Jamie Hansen echter de doodsteek voor zijn ploeg. De Huizen-doelman mocht even later de paal bedanken toen diezelfde Campbell hem nu wel wist te passeren.

De gemiste kansen braken Zuidvogels in de slotfase lelijk op. Uit een vrije trap kopte ’supersub’ Tristen Kroeze schitterende de bevrijdende 2-2 binnen, waarna Lo-Asioe en Visser het groen-gele feest op het veld van de grote rivaal compleet maakten. Nadat de uitzinnige fans voor de derde keer in luttele minuten tijd het veld bestormden, besloot scheidsrechter Van Dijk een definitief einde aan de wedstrijd te maken.

Door het kampioenschap promoveert Huizen naar de hoofdklasse, die volgend jaar doorgaat onder de naam vierde divisie. Ook Zuidvogels hoopt die stap via de nacompetitie nog te kunnen maken.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen