Volendam-voetballers trappen raak in de haven. Sportieve start van actie voor Huis aan het Water

1 / 3
Johan Lok
Volendam

Nadat vorig jaar de Volendamse kogelstootster Jessica Schilder de aftrap verrichtte voor de jaarlijkse geldinzamelingsactie van Huis aan het Water in Katwoude, gebeurde dat dit jaar in de haven van Volendam wel heel letterlijk door drie FC Volendam-voetballers.

Op 9 juli is het de bedoeling om veel geld in te zamelen voor Huis aan het Water in Katwoude. Dat gebeurt op het surfstrand Hemmeland in Monnickendam. Om dat onder de aandacht te brengen waren twee voetballers en een oud-voetballer van FC Volendam naar de haven gekomen voor een bijzondere actie met een voetbal.

Aanvoerder Damon Mirani en topscoorder Robert Mühren meldden zich zaterdagochtend bij Café De Dijk bij de haven. Zij kregen versterking van oud-Volendam voetballer Kees Kwakman, momenteel voetbalanalist bij ESPN. Het drietal kreeg de opdracht vanaf de kade een bal in de openstaande deuren van een bootje in de haven te schieten, een afstand van ongeveer twintig meter. ,,Ik heb dat nog nooit eerder gedaan,’’ aldus Mirani vooraf. ,,Geen idee of dat te doen is.’’ Het bleek voor zowel de aanvoerder als de topscoorder van de Volendamse FC geen probleem. Kwakman had er echter meer moeite mee. ,,Mijn bal was veel te hard, daar komt het door,’’ beklaagde hij zich. Maar toen de afstand verlengd werd en er niet vanaf de kade, maar vanaf de dijk werd geschoten, was Kwakman de eerste die raak schoot. ,,Zo, de eer is gered, doe me dat maar eens na,’’ meldde hij opgelucht.

Iedereen

Het drietal had niet lang hoeven na te denken over het verzoek van Huis van het Water, dat in Katwoude opvang en ondersteuning biedt aan mensen met kanker. ,,Iedereen kan die ziekte krijgen,’’ aldus Kwakman. ,,Hoe sportief je ook bent. Dat zie je aan Ralf Seuntjes.’’ Bij de 33-jarige oud NAC-speler werd onlangs een tumor gevonden toen hij zich in het ziekenhuis meldde voor het maken van een scan vanwege een schouderblessure.

,,Op 9 juli vindt op surfstrand Hemmeland in Monnickendam van 10.00 tot 16.00 uur een sponsor hindernisloop plaats,’’ vertelt Robin Küller. De 3JS-gitarist begon tijdens de Covid-pandemie als vrijwilliger bij Huis aan het Water. ,,Via mijn schoonvader, die daar al als vrijwilliger rondliep. We hadden veel minder werk met 3JS en ik wilde wat doen om bezig te zijn. Maar een baantje was lastig, omdat je niet wist hoe lang het zou duren.’’

Netwerk

,,Robin doet de sponsorevenementen,’’ legt directeur en Huis aan het Water-initiatiefnemer Karin Hoogeveen uit. ,,Door zijn werk als muzikant heeft hij een prima netwerk en daar maken we uiteraard dankbaar gebruik van.’’

Volgens het tweetal wordt het op 9 juli een geweldige dag op Hemmeland. ,,Sportief door de obstacle run van Challenge4life, maar er kan tegelijkertijd ook genoten worden van een drankje en er zijn bijvoorbeeld poffertjes,’’ aldus Küller.

Vorig jaar was de opbrengst 35.000 euro. ,,Dat hopen we dit jaar in ieder geval te evenaren. Maar meer zou natuurlijk prachtig zijn. Daarbij wordt de eerste 10.000 euro nog eens verdubbeld door het Nationaal fonds tegen kanker,’’ vertelt Hoogeveen. ,,We kunnen het geld goed gebruiken, we hebben bijvoorbeeld een aantal nieuwe fitnessapparaten nodig. De oude zijn hoognodig aan vervanging toe. Wist je dat er in 2030 waarschijnlijk 1,3 miljoen mensen zijn die kanker hebben. Er komt dus wat op ons af. En wij willen er met Huis aan het Water zijn voor die mensen en ze zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Alle reden dus om je aan te melden via www.challenge4life.nl’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.