Feest bij AZ na primeur: landstitel is binnen voor jeugd door overwinning op PSV

De schaal is binnen: aanvoerder Wouter Goes toont hem aan het publiek.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Wijdewormer

Het eerste elftal van AZ moet zondag nog aan de bak om de play-offs te winnen, maar toch was er zaterdag al feest bij de club. Het hoogste jeugdelftal pakte de landstitel door in een heuse finale PSV met 2-0 te verslaan.

Niet eerder in de geschiedenis wist het hoogste jeugdteam van AZ landskampioen te worden. Een primeur derhalve. Myron Boadu, de spits die jarenlang in de jeugd van AZ speelde en vorig jaar werd verkocht aan AS Monaco, overhandigde na de wedstrijd de kampioensschaal aan aanvoerder Wouter Goes.

AZ nam al in de eerste helft afstand van PSV. Door doelpunten van Fedde de Jong en Mexx Meerdink stond het bij rust 2-0. De Jong bekroonde na een kwartiertje spelen een goede individuele actie met een daverend schot in de korte hoek (1-0).

(Tekst gaat verder na de foto)

De spelers van AZ juichen na de 1-0 van Fedde de Jong.© Foto Theo Brinkman

Op slag van rust maakte Meerdink er 2-0 van door een penalty te benutten die hij zelf had afgedwongen. Na een passje van Myron van Brederode werd Meerdink neergelegd door PSV-keeper Niek Schiks.

(Tekst gaat verder na de foto)

De elftallen komen het veld op, met op de voorgrond de kampioensschaal.© Foto Theo Brinkman

De finale tussen AZ en PSV was nodig omdat beide clubs een deel van de competitie als koploper hadden afgesloten. Het onder 18-seizoen bestaat uit twee delen: een najaars- en een voorjaarscompetitie. PSV won het eerste deel, AZ was de beste in het tweede deel. Onderling moesten ze daarom zaterdagmiddag uitmaken wie zich de enige echte landskampioen mag noemen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Vuurwerk van AZ-supporters vlak voor de aftrap.

Daarmee stond niet alleen de landstitel op het spel, maar ook nog iets anders: de kampioen doet namelijk volgend seizoen mee aan de Youth League, de jeugdversie van de Champions League.

AZ onder 18 heeft dit seizoen ervaren hoe mooi dat kan zijn. Het elftal overleefde de eerste fase van de Youth League en speelde vervolgens in de knockoutfase tegen Villarreal (3-3, winst na strafschoppen) en Juventus (1-1, verlies na strafschoppen).

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Myron Boadu reikt de schaal uit aan Wouter Goed, de aanvoerder van AZ onder 18.© Foto Theo Brinkman

Na de eerste helft, waarin AZ vooral in het eerste kwartier veruit de betere was en een paar keer dicht bij een doelpunt was, had AZ het in de tweede helft een stuk lastiger. Het werd door PSV in de verdediging gedrukt, maar de defensie hield goed stand, onder aanvoering van de uitstekend spelende keeper Rome Jayden Owusu-Oduro.

Het centrum van de verdediging van AZ werd gevormd door de twee jeugdinternationals Wouter Goes (17) en Maxim Dekker (18). Die laatste zette vrijdag nog zijn handtekening onder een nieuw contract. Hij ligt nu tot 2026 vast bij AZ en sluit in de zomer aan bij de A-selectie.

AZ o18 - PSV o18 2-0

AZ landskampioen 2022.

15. De Jong 1-0, 45. Meerdink (pen.) 2-0.

AZ o18: Owusu-Oduro; Van Aken, Goed, Dekker, Dekkers; Twisk, De Jong (90+. Kalisvaart), Schouten; Addai (68. Kwakman), Meerdink (90+. Kerssens), Van Brederode.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen