Een sprintje zit er niet meer in, maar de handen de lucht insteken lukt nog nét. ’We hebben het weer gered’, klinkt het na sponsorwandeltocht 40MM

Drie jonge deelnemers zijn zaterdagochtend klaar voor de 40MM in Venhuizen.

Drie jonge deelnemers zijn zaterdagochtend klaar voor de 40MM in Venhuizen.© Foto Jeroen Korstanje

Judit de Redelijkheid
Venhuizen

Een lang lint, dat na de eerste kilometers langzaam uiteenvalt in kleine plukjes lopers. Het is op de zaterdag na Hemelvaartsdag een vertrouwd beeld in de dorpen rond Venhuizen.

’Nog even een sprintje’, wordt er enthousiast geroepen. Maar het tempo gaat na al die kilometers niet meer omhoog. De armen de lucht insteken lukt nog nét, als de finishlijn in Venhuizen gepasseerd wordt. Het sponsorgeld is binnen, de missie volbracht.

Afgehaakt

Met een brede grijns laat Fleur Praatman zich rond kwart voor drie ’s middags een door haar tante geregelde medaille om de nek hangen. Voor het eerst is het de dertienjarige inwoonster van Bovenkarspel gelukt om de 40MM uit te lopen. ,,De jongste van elf is, samen met mijn zus, na 32 kilometer afgehaakt”, vertelt moeder Irene (53). ,,Fleur had het toen ook al lastig, maar ze heeft toch maar mooi doorgezet.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Fleur Paartman krijgt bij de finish een medaille omgehangen.

Fleur Paartman krijgt bij de finish een medaille omgehangen.© Foto Mediahuis

Onderweg pepten de twee elkaar op. ,,Door tegen elkaar te blijven praten. En de gezelligheid bij de verschillende stempelposten helpt ook. Daar word je min of meer door gedragen.”

Heftig

Even voordat moeder en dochter de streep passeren, zit ook voor Merel van der Loos (19) en Esther Borst (20) de sponsorwandeltocht door Venhuizen, Hem, Wijdenes, Oosterleek en Schellinkhout erop. ,,Heftig”, zegt eerstgenoemde met een zucht. ,,Echt zwaar. Maar een leuke ervaring.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Als oudste deelnemer aan de 40MM heeft Tine de Vlieger (89) de acht kilometer volbracht.

Als oudste deelnemer aan de 40MM heeft Tine de Vlieger (89) de acht kilometer volbracht.© Foto Jeroen Korstanje

Vanuit de kerk in Heerhugowaard zijn de twee meiden met een grote groep van start gegaan in West-Friesland. ,,Een aantal moet nog binnenkomen”, aldus Esther. ,,Wij zijn bij elkaar gebleven, want we lopen ongeveer hetzelfde tempo. Of we getraind hadden? Eén keer, twintig kilometer. Maar de meesten niet, hoor.”

(Tekst gaat door onder de foto)

(Een deel van) de organisatie bij de start.

(Een deel van) de organisatie bij de start.© Foto Jeroen Korstanje

Aan een van de picknicktafels voor dorpshuis ’t Centrum zit Martin Beemster (46) inmiddels aan een biertje. ,,Ik heb gisteravond pas besloten dat ik mee zou doen”, vertelt hij, het gezicht nog roodgekleurd van de zojuist geleverde inspanning. ,,De kinderen doen niet allemaal meer mee, dus ik had me nog niet ingeschreven. Maar ik dacht: ’Waarom niet’. En we hebben het weer gered.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Anneke Homan (rechts) geniet na van de wandeltocht met Martin, Chris en Janneke Beemster.

Anneke Homan (rechts) geniet na van de wandeltocht met Martin, Chris en Janneke Beemster.© Foto Mediahuis

Tegenover hem zitten zijn vrouw Janneke (44) en haar wandelmaatje Anneke Homan (42). Met al verschillende vierdaagsen in de benen, hebben zij zonder problemen de eindstreep in hun woonplaats Venhuizen bereikt.

Muziekje

Of het drietal de veertig kilometer samen heeft afgelegd? Er wordt gelachen. ,,Ik liep er een stuk achter”, zegt Martin. ,,Niet omdat ik ze niet kan bijhouden, hoor. Ik vind dat gewoon prettiger, lekker in mijn eentje. Mooi een muziekje op.”

Zijn vrouw haast zich intussen naar de finishlijn om jongste zoon Chris (13) te onthalen. Ook hij heeft de 40MM volbracht. En dus wordt aan de volgende bestelling een versnapering toegevoegd: drie bier én een welverdiend ijsje.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen