Van korstmos naar Stadsfeest Beverwijk. Voor columnist Joris Brussel is het vooral wennen aan de naam

De kortebaan van Beverwijk was in 2018 nog tijdens de feestweek. Dit jaar heet dat Stadsfeest Beverwijk.© archieffoto Heleen Vink

Joris Brussel
IJmond

Korstmossen zijn sensitief. Als het niet al de kop van een artikel in deze krant zou zijn, dan had ik die zin graag geclaimd als titel voor mijn dichtbundel. Wat een prachtige woorden. Die een artikel introduceren over een workshop die onlangs in het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis gegeven werd.

Student burgerwetenschap aan de Technische Universiteit Eindhoven – Lotte Sluijs – vertelde hierbij over haar onderzoek naar korstmossen. En specifiek over de wijze waarop korstmossen ons iets kunnen leren over onze leefomgeving. Korstmossen die ons iets kunnen leren. Het is taal op zijn mooist. En het woord ’korstmos’ is weer eens wat anders dan de kosmos - mijn favoriete woord in onze taal, voordat ik korstmos ontdekte.

Stadsfeest

Maar what’s in the name? De Beverwijkse feestweek wordt immers omgedoopt tot het Stadsfeest Beverwijk. En daar gaat de schoonheid van taal direct weer de spoelbak in, om in feestweektermen te blijven. Stadsfeest Beverwijk klinkt als een soort TROS-op-het-plein-meezingfeest. Een beetje opgedrongen braaf en semi-spontaan. Ik hoor er net geen stem van een Polygoon-nieuwslezer uit de jaren vijftig bij als ik het hardop uitspreek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Columnist Joris Brussel.© archieffoto Ronald Goedheer

Het lijkt wel een poging om de feestgangers geforceerd te laten genieten van hun stad tijdens een feest. Een stadsfeest. Een soort interventie bijna. „Oh, als burgers van Beverwijk willen jullie tijdens de feestweek gewoon biertjes drinken, de kermis bezoeken en naar ruiters te paard of wielrenners kijken? Daar komt niets van in! Stop daarmee! Chauvinistisch zal het zijn. En juichen vanuit dankbaarheid voor de stad zal je.”

Nu verandert er ook meer. De feestweek – sorry, het stadsfeest is dit jaar bijvoorbeeld een week of zeven eerder. Toch is het vooral de naam, waar ik aan moet wennen. Maar hoe vaker ik het zelf roep, hoe beter het in mijn eigen oren klinkt. Stadsfeest Beverwijk…Stadsfeest Beverwijk…. „Waar gaan we naartoe? Het Stadsfeest Beverwijk!” Alsof je naar het circus gaat.

Wennen

Geweldig eigenlijk. En knap wel dat ik zelf in ieder geval in een kwestie van een paar minuten - en een paar zinnen in deze column - overtuigd ben van de nieuwe naam. Zal het dan gewoon een kwestie van wennen zijn? En hebben meer mensen dat? Want het zal niet lang duren of andere steden zullen volgen. Er is immers nog een voordeel: stadsfeest is niet zoals feestweek tot steekweek te verbasteren. En stadsfeest sluit als begrip mooi aan bij de reeks dorpsfeesten – die de IJmond deze zomer weer rijk is. Zoals het Dorpsfeest Velsen-Noord waar ik graag sluikreclame voor maak. Top-idee die keuze voor Stadsfeest Beverwijk. Alsof het in de lokale sterren of de korstmos geschreven staat.

Paspoort

Joris Brussel (1987) is columnist, schrijver, (stads)dichter en communicatiestrateeg. Hij komt uit Velsen-Noord en woont in Beverwijk. Wekelijks geeft hij op deze plek zijn mening.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen