Camerabewaking na beschietingen in Zaanstad

Frans van den Berg
Zaandam

Op de Westerwatering en de Badhuisweg zijn na beschietingen nu camera’s opgehangen. Burgemeester Jan Hamming wil met deze maatregel de openbare orde zien te herstellen in deze woonwijken.

De aanleiding zijn twee schietincidenten op het Mahoniehout in Westerwatering en op de Badhuisweg op Het Eiland.

Aan de Mahoniehout werden om 03.00 uur schoten gelost op een een tandartspraktijk. Buurbewoners hadden enkele jongens gezien, die na de aanslag in een oranje Daewoo Matiz wegreden.

Lees ook: Voordeur van tandartsenpraktijk in Zaandam beschoten: ’Jarenlang heb ik mijn best gedaan om een praktijk te openen en dan gebeurt dit’

Een dag eerder was geschoten op een woning aan de Badhuisweg op Het Eiland.

Lees ook: Pand beschoten in Zaandam, politie doet onderzoek

Overigens vond op Het Eiland al eerder een incident plaats en wel op 27 maart bij een huis op de Amrum.

Lees ook: Drie kogelgaten verraden dat er met scherp is geschoten op Zaaneiland; verdachten nog niet gevonden

,,In het belang van het herstellen van de openbare orde en het terugkeren van rust heb ik na overleg met de politie gekozen om in beide buurten op grond van artikel 151c cameratoezicht te plaatsen voor een periode van drie maanden. Dit zal op 27 mei geplaatst worden en in werking treden’’, laat Hamming weten. ,,Uit de rapportage van de politie blijkt dat er rondom deze locaties (vuurwapen)incidenten hebben plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig is verstoord. Het doel van het cameratoezicht is om de openbare orde te herstellen, het toezicht in het gebied te verbeteren en incidenten in de toekomst te voorkomen.’’

Het middel van camerabewaking heeft Hamming eerder ingezet bij incidenten in andere wijken. Zo werden vorig jaar zomer nog camera’s opgehangen op het Kuipersveld in Koog aan de Zaan nadat daar meerdere incidenten hadden plaatsgevonden waarbij de openbare orde ernstig was verstoord en personen in direct gevaar waren gebracht.

Lees ook: Wijk in Koog aan de Zaan maanden in greep van terreur: S.K. zegt alleen getuige onder druk te hebben gezet

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.