Schatzoeken in de kledingrekken of digitaal struinen op een Italiaans getinte webshop: vijf tips voor de beste vintagekledingwinkels in regio Zaanstreek-Waterland

Vintage, retro of design: aan stijlvolle tweedehands kleding geen gebrek in Zaanstreek-Waterland.© Foto Wim Egas

Daan Keijzer, Frederique Teillers en Milton Pus
Wormerveer

Van designertas tot jaren 80 leren jas: op talloze plekken in de regio Zaanstreek-Waterland wordt verouderde kleding, meestal met een bouwjaar rond de jaren 70 en 80, nieuw leven ingeblazen. Vijf tips voor schatzoeken in de kledingrekken.

De grootste en bekendste internationale modemerken, maar dan midden in de Zaanbocht. Biba Vintage & Design uit Wormerveer verhandelt kledingstukken, tassen, sieraden en interieurdecoratie van onder meer Dior, Dolce & Gabbana, Roberto Cavalli en Versace. Mode van het hoogste niveau voor een (iets) minder hoge prijs.

De winkel is vernoemd naar het populaire modemerk Biba uit Londen, dat in de jaren 70 ook een eigen warenhuis had. Het was de favoriete stek van eigenaar Karen Molloy, van origine Brits, en met de naam brengt ze een ode aan wat volgens haar het toppunt van de mode was. „Het was een fantastisch merk met een prachtige stijl. Alles wat in mijn winkel ligt, grijpt terug op die tijd.” De ultieme ode aan Biba werd gegeven door een klant uit Amsterdam. „Iemand nam een jurk van het merk omdat ze de naam herkende. Ik heb het overgekocht en de jurk hangt nu prominent in de zaak. Het is niet te koop.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De van oorsprong Britse Karen Molloy eert haar favoriete modemerk met eigen winkel.© Foto Wim Egas

In haar winkel liggen talloze kledingstukken en accessoires die hun herkomst tientallen jaren terug hebben, maar ook meer recente designstukken. „Ik doe het beide: vintage en design. Alles wat ik persoonlijk mooi vind.” Waar ze al haar spullen vandaan tovert, wil Molloy niet prijsgeven. „Dat ga ik niet verklappen. Maar ik rijd door het hele land naar verschillende leveranciers en bepaal bij ieder artikel of het past in mijn winkel, of niet.”

Goedkoop zijn Molloy's kledingstukken zeker niet altijd. Op de website staat bijvoorbeeld een jasje van Gucci te koop voor 525 euro. Zelf zegt ze dat de prijzen ten opzichte van de nieuwwaarde een schijntje zijn. „Sommige designerstukken koop je nieuw voor duizenden euro's. Bij mij niet, hoor. En je hoeft niet bang te zijn voor namaak. Ik heb genoeg trucjes om te toetsen of iets nep is, of niet.”

Haar zaak is inmiddels iets langer dan een jaar geopend. Sinds een paar maanden heeft de zaak ook een webshop die wereldwijd bezorgt. Internationale klanten, afgezien van toeristen die toevallig langskomen, heeft ze nog niet. „Het zijn nu nog vooral mensen uit de omgeving en Amsterdam. Het afgelopen jaar heb ik langzaam een klantenkring opgebouwd. Dat gaat best goed, ik zie regelmatig mensen door Wormerveer lopen in een kledingstuk dat ze bij mij gehaald hebben. Die herken ik makkelijk want het zijn allemaal unieke stukken.”

Biba Vintage & Design is gevestigd aan de Zaanweg 110, Wormerveer.

(Tekst gaat door onder de foto)

Flavia Greco op de locatie van haar digitale winkel.© Foto Mediahuis

Digitale kledingrekken met Italiaans tintje

In vergelijking met de andere winkels heeft Keep on Vintage geen fysieke winkel. De verkoopwaar van eigenaresse Flavia Greco uit Purmerend heeft nog een duidelijker verschil. ,,Alle kleding komt uit Italië", vertelt de Italiaanse expat.

Ze woont pas een jaar in Nederland met haar vriend en hond, bijna tegelijkertijd is ze de webshop begonnen. „Het is moeilijk”, zegt Greco. „Omdat de meeste concurrenten wel een winkel hebben waar ze heen kunnen.”

Voor Greco is vintage een onderdeel van haar stijl van leven. „Toen ik nog in Italië woonde, werkte ik als storemanager bij een vintagekledingwinkel. Mijn droom was een eigen winkel. Gelukkig heb ik in Nederland mijn eigen (online) winkel kunnen starten. Ik ben 38 jaar en 25 jaar fan van vintage. Je zou kunnen zeggen dat ik een expert ben.” De Italiaanse kan geen Nederlands, dus de website is in het Engels. Dat maakt de artikelen niet minder mooi of lelijk: een sjaal van Missoni, een denim Armanijurk of een naamloze en felgroene hoed. Allemaal uit Italië. Er is een speciale sectie voor de vintagekleding.

De bestellingen komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België en Duitsland. Greco doet ook aan upcycling. Van beschadigde vintagekleding en accessoires maakt ze nieuwe kledingstukken.

De website van Greco is te bezoeken via: www.keeponvintage.com

(Tekst gaat door onder de foto)

Babette Schellekens is haar Monnickendamse winkel.© Foto Ella Tilgenkamp

Grote variëteit in merken én prijzen

Merken als H&M of Didi vind je niet in kledingwinkel Vintage Brands in Monnickendam. Chanel en Isabel Marant wel, maar niet alles is écht vintage bij Vintage Brands.

Vintage- en kledingliefhebbers komen van heinde en verre naar Vintage Brands in Monnickendam. „Vintage kun je op verschillende manieren interpreteren”, zegt eigenaresse Babette Schellekens. Voor haar is vintage een naam voor kledingstukken die 25 jaar of ouder zijn. En die liggen ook in de winkel, naast recentere collecties van merken als ZARA. Een colbert met schoudervullingen is nu ook weer 'in', ziet de eigenaresse. Ze ziet oude trends terugkomen. „Ik kreeg vorig jaar kledingstukken in lila en mintgroen binnen, toen afschuwelijk. Nu zijn die kleuren hip.”

De items van Vintage Brands variëren in prijs, van 15 tot 900 euro. Best duur. „Ja, een jas van Chanel kost 900 euro, maar was oorspronkelijk véél duurder. Een goede spijkerbroek kost bij mij 80 euro, in de winkel 200.” De variatie in kleding is wat haar winkel uniek maakt, vindt Schellekens. „Voor sommigen is het schatzoeken, van alles is één stuk. Over de jaren heen zie ik steeds oudere mensen in de winkel. Shoppers worden steeds milieubewuster.”

Vintage Brands is te vinden aan Noordeinde 22, Monnickendam.

(Tekst gaat door onder de foto)

Tweedehands kleding bij Het in Zaandam.© Foto Mediahuis

Meer retro dan vintage

Tweedehandskledingwinkel 'Het' aan de Zaanse Westzijde heeft een grote fanbase, Zaankanters in de buurt spieken regelmatig of er al aanwinsten zijn. Naast de hoeden, jurken en jeans worden er ook plastic tasjes ingeleverd om mee te geven aan de klanten.

Lidwien Raaphorst is een van de vrijwilligers die de winkel Het bestiert. Het is haar lust en haar leven, naast haar andere baan als humanistisch geestelijk verzorger. Ze weet veel vintage pareltjes uit de rekken te halen: een rood colbert met zwarte kraag en gouden knopen van Escada Couture, Pradaslippers, een bloemetjes rok die 'honderd procent' uit de jaren zeventig komt.

Raaphorst benadrukt het verschil tussen vintage en retro. „Retro is nagemaakt en dus nieuwer dan vintage.” Ze kan goed spotten of een kledingstuk oud is. De stof of een oud satijnen label geven het vaak weg. Al is Zaandam niet erg fan van vintage, volgens Raaphorst. „Waarom weet ik niet precies. Sneakers van Chanel zijn wél zo weg.”

De vrijwilliger drinkt vaak koffie met de reguliere klanten. In de grote winkel staat een houten tafel die daartoe uitnodigt. De heren kunnen ook terecht bij Het: er is een speciale 'herenhoek' met onder andere leren jasjes en overhemden.

Het zit aan de Westzijde 72, Zaandam.

(Tekst gaat door onder de foto)

Eigenaresse Hettie Hartman in haar rijksmonumentale winkel.© Foto Cees Hartman

Geen Primark of andere goedkope ketens

Bijna een kwarteeuw nestelt 't Winkeltje al in een monumentaal pand in Landsmeer, waar eigenaresse Hetty Hartman een boetiek runt voor tweedehands kleding. Voornamelijk gestoeld op kwaliteit, en met een klein tintje vintage.

„Een kritische zeikerd”, omschrijft Hartman zichzelf wanneer ze aangeboden kleding beoordeelt. „Maar wel op een goede manier." 't Winkeltje accepteert dames-, heren- en kinderkleding, hooguit dertig artikelen per klant per keer. „Primark en andere goedkope ketens komen er hier niet in; de Ierse modewinkel is een van de smerigste bedrijven qua productie. Het heeft een enorme belasting voor mens en milieu. Ik kijk vooral naar de kwaliteit en of het verkoopbaar is. Nu zijn dat stoffen met stretch en uitbundige kleuren.” Sporadisch hangt Hartman ook wat vintagekleding in haar assortiment. "De enige voorwaarde is dat het echt uniek en mooi moet zijn.” Het is meestal voor vrouwen. "Mannen zijn een stuk duurzamer, zij dragen dingen echt af.”

't Winkeltje is terug te vinden aan de Dorpsstraat 53, Landsmeer.

Lees ook: Het Twiske wordt wel gezien als de avontuurlijke achtertuin van Zaanstreek-Waterland: 5 tips voor een onbezorgde dag in de natuur

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.