’Vroeger telde iedere seconde’: Lezers woest over wegbezuinigen kleine brandweerposten

Leo Blank
Hoorn

Vrijwel niemand is het eens met de stelling dat kleine dorpskazernes als in Ursem en Slootdorp wel kunnen sluiten. „Voorheen telde iedere seconde, nu maakt een minuut meer of minder blijkbaar niet uit.’

Een te laag risicoprofiel en een relatief beperkt aantal meldingen. Kleine posten zijn niet rendabel. Grotere kazernes in Hoorn en Alkmaar hebben voldoende capaciteit om snel uit te rukken. Dat scheelt maar enkele minuten.

Die redenatie van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt door bijna geen enkele respondent gedeeld. Niet verwonderlijk komen veruit de meeste reacties uit Ursem en Slootdorp, de plaatsen waar de brandweerkazernes onder vuur liggen.

Argumenten om de korpsen te behouden zijn onder meer de lokale bekendheid van de vrijwilligers, hun 24/7 beschikbaarheid en vooral de snelheid waarmee ze bij een brand of andere calamiteit zijn.

Veiligheid voorop

Suzanne uit Rustenburg wil niet nadenken over wat de gevolgen zijn als de brandweer enkele minuten later arriveert: ’Elke minuut telt. Veiligheid voorop. Gewoon open laten’.

Robin Braas uit Ursem voegt er enkele argumenten aan toe: ’Veiligheid moet niet afhankelijk zijn van je woonplaats. Ook met weinig uitrukken is het belangrijk dat de aanrijdtijd zo kort mogelijk blijft. Ook draagt de brandweer bij aan bewustzijn over veiligheid en preventie. De ploeg is onderdeel van het dorp. Doorstroming naar een beroepskorps neemt af als je gaat korten op de lokale ploeg.’

Lees ook: Afslanken brandweer zet kwaad bloed. In takenpakket van veertien vrijwilligersposten wordt gesneden. ’Straks moeten wij zeggen: even geduld, de specialisten zijn onderweg’

Dorpsgenoot Wim ten Have vindt dat er helemaal geen probleem is bij de plaatselijke brandweer: ’Je zult maar in doodsnood zitten en een bestuurder stelt: het scheelt maar een paar minuten’. Joost Pronk uit De Goorn waarschuwt dat een langere aanrijdtijd een groot risico inhoudt als een auto te water raakt.

Schandelijke ontwikkeling

Nienke Schaafsma uit Spierdijk spreekt van een schandalige ontwikkeling. ’Nederland moet trots zijn op de dorpen. En niet alles concentreren in de steden’.

Chantal uit Opmeer haalt de slogan ’Als iedere seconde telt’ aan: ’Nu wordt gezegd dat het slechts enkele minuten scheelt. Vertel jij dat tegen het slachtoffer dat vast zit in zijn auto die te water ligt of zijn brandende huis niet uit kan?’

C. Stuijt uit Spanbroek vraagt zich af of al die belangeloze inzet en enorm veel ervaring zomaar overboord worden gezet. Volgens Eric van Lokven uit Avenhorn is sluiting de doodsteek voor de dorpen.

Er zijn slechts enkele lezers die de stelling wél onderschrijven. James van der Gulik uit Andijk is er één van. Volgens hem kan sluiting van enkele kazernes leiden tot een hoger niveau van de dienstverlening met een beter gebruik van personeelscapaciteit en technische apparatuur.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen