Testen bij de GGD: in Purmerend per week nog maar honderd coronaklanten

De drukte bij de GGD-tent in Purmerend is grotendeels voorbij.

De drukte bij de GGD-tent in Purmerend is grotendeels voorbij.© Foto Pascal Fielmich

Robert Jan van der Woud
Zaandam/Purmerend

Vooral kwetsbare inwoners van de regio Zaanstreek-Waterland doen nog een beroep op de GGD als het gaat om een coronatest. Nu zelftesten de nieuwe norm is, is het aantal testen dat bij de GGD-centra wordt afgenomen, sterk afgenomen.

Deze week werd bekend dat de testlocatie van de GGD aan de Burgemeester D. Kooimanweg in Purmerend begin juni verhuist naar de tent op het evenemententerrein aan de Westerweg. Daar worden al coronavaccinaties gegeven. Ook daar is de toestroom de laatste tijd aanmerkelijk teruggelopen.

In de testlocatie op de Burgemeester D. Kooimanweg zijn de afgelopen weken gemiddeld honderd testen per week afgenomen. Het gaat om mensen die ondanks hulp geen zelftest kunnen gebruiken, maar ook kwetsbare inwoners, zegt een woordvoerder van de GGD Zaanstreek-Waterland. Te denken valt aan verstandelijk gehandicapten die in een instelling verblijven of naar dagbesteding gaan, of inwoners die lichamelijk niet in staat zijn een zelftest te doen.

Lees ook: Ellen Bontekoning is de spin in het boosterweb van de GGD Zaanstreek-Waterland: ’Ik heb het gevoel dat we het onmogelijke mogelijk maken met deze monsterklus’

Ook inwoners die specialistische medische zorg nodig hebben, kunnen soms beter naar een officieel testcentrum gaan. ,,Voor mensen die met kwetsbaren werken is het in bepaalde gevallen ook wenselijk om te kunnen blijven testen met een PCR-test’’, aldus de woordvoerder. ,,Voor deze groep blijven we als GGD Zaanstreek-Waterland zeven dagen per week beschikbaar voor het afnemen van testen.’’

In Purmerend is ook de vaccinatiecampagne nog gaande. Per week worden er 1600 tot 1700 mensen gevaccineerd.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.