AZ’ers uitfluiten? Stop ermee, laat het achterwege. Al is het maar uit eigenbelang | column Brian Wijker

Zakaria Aboukhlal na afloop van AZ-Heerenveen.

Zakaria Aboukhlal na afloop van AZ-Heerenveen.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad roept Brian Wijker het dit keer sommige supporters van AZ tot de orde.

Bier gooien, vuurwerk afsteken, liedjes zingen over het beroep van de moeder van de scheidsrechter. Allemaal dingen die niet door de beugel kunnen, maar regelmatig voorkomen in voetbalstadions. En - hoe verwerpelijk ook - vaak nog wel worden geaccepteerd. ’Hoort er een beetje bij’, zegt men dan.

Ongeschreven regel

Maar er is één ongeschreven regel, iets dat je nooit moet doen en veel mensen je niet in dank afnemen: het uitfluiten van je eigen spelers. Als op iets in stadions de spreekwoordelijke doodstraf staat, dan is het dat.

Zakaria Aboukhlal was er zondag even klaar mee, toen hij bij zijn invalbeurt tegen sc Heerenveen opnieuw gefluit hoorde komen vanaf de tribune waar de harde kern van AZ zich bevond. Met een duimpje in de lucht reageerde hij cynisch op de actie van de achterban.

Moment

Het moest zo zijn dat uitgerekend hij AZ in de slotfase naar de finale van de play-offs zou schieten en bij het juichen een statement kon maken door de naam op zijn shirt aan die desbetreffende supporters te tonen. Wat hij er allemaal bij riep, daar heb ik geen weet van. Maar hij had gelijk door even zijn moment te pakken.

Er waren na de wedstrijd nog supporters te vinden die beweerden dat Aboukhlal zich liet kennen door op die manier te reageren. Een ’luie en egoïstische speler zonder enige zelfreflectie’ las ik ergens.

Mekkeren

Soms maken spelers het er zelf naar. Adam Maher werd ooit uitgefloten omdat hij in de pers maar bleef mekkeren dat hij weg wilde uit Alkmaar. En spelers die terugkomen met hun nieuwe club en vervelend zijn weggegaan, die moeten ook maar gewoon met een fluitconcertje dealen.

Maar Aboukhlal? Een speler die keihard werkt, zich wel degelijk heeft ontwikkeld en altijd correct en netjes is binnen en buiten de lijnen. Dit seizoen maakte hij de winnende in Amsterdam, een belangrijke gelijkmaker tegen NEC. En zondag dus een treffer die AZ mogelijk straks aan Europees voetbal helpt.

Bezwijken

Geen speler verdient een fluitconcert van zijn eigen aanhang en zeker Aboukhlal niet. Stop ermee, laat het achterwege. Al is het maar uit eigenbelang. Want de volgende zondebok die minder stevig in zijn schoenen staat en bezwijkt onder de druk, maakt die beslissende treffer misschien wel niet.

De volledige podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen