Scholz overtuigd dat Rusland oorlog in Oekraïne niet zal winnen

ANP Producties | Bron: ANP
Davos

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt ervan overtuigd te zijn dat de Russische president Vladimir Poetin niet zal slagen in zijn streven Oekraïne te veroveren. In een toespraak tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zei de regeringsleider dat "Poetin heeft gefaald in al zijn strategische doelen" en de verovering van Oekraïne "verder weg is dan aan het begin van de oorlog".

"Ons doel is kristalhelder: Poetin moet deze oorlog niet winnen. En ik ben ervan overtuigd dat hij niet zal winnen", aldus Scholz, die andere regeringsleiders opriep zich aan te sluiten bij een gezamenlijk front om Rusland verder te isoleren. Hij doelde vooral op de opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die zich tot dusver hebben onthouden van kritiek op de invasie.

In een poging dat patroon te doorbreken heeft Scholz regeringsleiders van India, Indonesië, Zuid-Afrika, Senegal en Argentinië uitgenodigd voor de top van de G7 van geïndustrialiseerde landen in het Duitse Elmau volgende maand. "Die top moet Poetin duidelijk maken: de vrede wordt niet gedicteerd. Oekraïne zal dat niet accepteren en wij evenmin."

Internationale rechtsorde

Volgens de bondskanselier wil Poetin terug naar een wereld waarin "het recht van de sterkste geldt en waarin niet iedereen verzekerd is van vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikkingsrecht. Dat noemen we imperialisme".

Hij meent dat de Russische invasie niet alleen het bestaan van Oekraïne als zelfstandige natie bedreigt, maar ook de internationale rechtsorde die gebaseerd is op internationale samenwerking.

Poetin zal volgens Scholz zijn militaire campagne alleen beëindigen als hij zich realiseert dat hij de Oekraïense defensie niet kan doorbreken. "Daarom steunen wij Oekraïne."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.