Laat tegendoelpunt kost AZ de kop tegen Vitesse: nederlaag in eerste wedstrijd van finale play-offs

Jesper Karlsson stuit op Vitesse-keeper Jeroen Houwen.

Jesper Karlsson stuit op Vitesse-keeper Jeroen Houwen.© Foto ANP/ Ed van de Pol

Theo Brinkman
Arnhem

AZ heeft donderdagavond de eerste wedstrijd in de finale van de play-offs verloren van Vitesse. Een doelpunt van Loïs Openda, vijf minuten voor tijd, bracht de beslissing (2-1) in Arnhem.

Vitesse en AZ waren aan elkaar gewaagd en maakten er een wedstrijd van die, zoals dat heet, beide kanten op kon vallen. Vitesse was uiteindelijk de gelukkigste na de oprisping van Openda. Het ’pareltje’ van Vitesse, gehuurd van Club Brugge, had tot dan weinig kunnen uitrichten, maar toonde met die ene individuele actie toch weer zijn waarde.

Zie ook: AZ weer in de achtervolging: ’Maar we hebben wel hardere tikken gehad’

AZ en Vitesse weten hoe mooi Europees voetbal kan zijn. AZ is gewend van de laatste jaren, Vitesse merkte het dit jaar weer eens toen het ‘overwinterde’ in de Conference League. Beide clubs zijn er daarom op gebrand opnieuw de Conference League te halen en daar handelden ze ook naar. Ze speelden met een gretigheid alsof het niet eind mei is maar augustus, bij de start van een nieuw seizoen.

Dubbele schade

Pas na een half uurtje zakte het tempo een beetje en kwam er wat rust in de wedstrijd. AZ had toen inmiddels dubbele schade opgelopen. Eerst raakte het Fredrik Midtsjo kwijt – hij greep naar zijn hamstring en werd vervangen door Tijjani Reijnders – en kort daarna, na dik twintig minuten, kwam het op achterstand. Thomas Buitink volleerde de bal achter keeper Peter Vindahl na een voorzet van Loïs Openda. Dat Buitink in het strafschopgebied zo vrij stond, mochten de op enige afstand staande verdedigers van AZ zich aantrekken.

(Tekst gaat verder na de foto)

AZ juicht na de 1-1 van Jordy Clasie.

AZ juicht na de 1-1 van Jordy Clasie.© Foto ANP/Ed van de Pol

In de tweede helft heerste AZ en dat kreeg nu wel een beloning in de vorm van een doelpunt. Clasie schoot raak na een afgeslagen corner. Zijn schot werd dusdanig van richting veranderd door Vitesse-speler Hajek dat keeper Houwen kansloos was.

Daarmee leek AZ met een gelijkspel weg te komen uit de Gelredome, totdat Openda raak schoot.

Vitesse – AZ 2-1

22. Buitink 1-0, 59. Clasie 1-1, 86. Openda 2-1.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen