Turkije onderhandelt met Rusland en Oekraïne over export graan

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

Turkije onderhandelt met zowel Rusland als Oekraïne over de hervatting van de export van Oekraïens graan, meldt een Turkse functionaris. De gesprekken gaan over het openen van een corridor via Turkije.

Turkije ligt net als Oekraïne en Rusland aan de Zwarte Zee. De Oekraïense havens aan dit water zijn geblokkeerd sinds de Russische inval op 24 februari. Meer dan 20 miljoen ton graan zit als gevolg daarvan vast in Oekraïne. Het land is een belangrijke leverancier van graan en het gebrek aan export draagt ​​bij aan een groeiende wereldwijde voedselcrisis.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Andrej Roedenko, zei woensdag dat Moskou bereid is een corridor te openen voor schepen die voedsel vervoeren, maar wel in ruil voor de opheffing van enkele westerse sancties. De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba beschuldigde Moskou ervan dat het zich bedient van "chantage" om een ​​versoepeling van sancties af te dwingen.

Ook de Britse buitenlandminister Liz Truss heeft haar ongenoegen geuit over het Russische voorstel en roept de Russische president Vladimir Poetin op de blokkade van Oekraïens graan op te heffen. Het is "afschuwelijk dat Poetin probeert de wereld te dwingen tot het betalen van losgeld", zei ze donderdag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.