Gemeng koor Ooker uit Blokker wil het zangvirus overbrengen op bezoekers Foreestenhuis

Gemengd koor Ooker.

Gemengd koor Ooker.© Foto aangeleverd

Leo Blank
Hoorn

Muziek werkt aanstekelijk en geeft energie. Gemengd koor Ooker uit Blokker wil het zangvirus op zondag 29 mei graag overbrengen op bezoekers tijdens een muzikale middag in het Foreestenhuis in Hoorn.

Het gezelschap bestaat inmiddels 27 jaar en repeteert wekelijks in het Nederlands Hervormd kerkje in Westerblokker. Van oorsprong werd gekozen voor gospelnummers van onder anderen Nina Simone en Aretha Franklin. Tegenwoordig wordt ook het moderne repertoire niet geschuwd.

Ooker loopt als zoveel gemengde koren aan tegen een nijpend gebrek aan mannenstemmen. Van de huidige 23 leden zijn er slechts vijf van het mannelijke geslacht. Maar hoe is die doelgroep te bereiken en kan de drempel om eens binnen te stappen bij een repetitie worden geslecht?

Voor het eerst is gekozen voor een muzikale middag waarop bezoekers worden uitgedaagd om lekker in het gehoor liggende muziek mee te zingen, te bewegen en te ondergaan. ,,Noem het een workshop zang”, legt Theo Kuipers uit Zwaag uit, een van de trouwe bassen van Ooker.

Onder leiding van dirigent Tanja Gardner en met muzikale begeleiding van pianist Nico van Zadel wordt een complete zangmiddag aangeboden. Tijdens de warming-up wordt er ingezongen en samen tot een mooie klank gekomen. Daarna kan iedereen in een groep met zijn of haar stem improviseren en samen een canon zingen.

Vervolgens kun je meezingen met nummers uit het Ookerrepertoire, zelfs een kleine solo(zin) behoort tot de mogelijkheden.

Nummers waarmee aan de slag wordt gegaan, zijn onder meer ’Wonderful World’van Louis Armstrong, ’Something inside so strong’ van Labi Siffre en ’Don’t wait too long’ van Madeleine Peyroux.

Wie durft krijgt een baton in de hand en mag het koor voor één keer dirigeren. Met klappen, stampen en handen wrijven wordt een basale bodypercussie geoefend. Tenslotte kunnen bezoekers op adem komen tijdens de liederen die Ooker ten gehore brengt.

Een aantal leden van het koor bespeelt zelf een instrument. Die begeleiding zal ook zo nu en dan worden ingezet tijdens het zingen van nummers.

Ooker belooft een gezellige muzikale middag in het monumentale Foreestenhuis. Met mooi weer kan genoten worden van een glaasje wijn in de bijbelse tuin die volop in bloei staat.

Voor 15 euro krijgen deelnemers de workshop, koffie of thee met wat lekkers en na afloop een drankje. De middag is inclusief pauze van drie tot vijf uur, inloop vanaf half drie. Het Foreestenhuis staat aan het Grote Oost 43 in Hoorn. Opgave: Projectgeestdrift.nl

Zingen voor Oekraïne: Ooker geeft benefietconcert

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen