Onkruid wegkoken en daarna de verdorde resten bij elkaar vegen: Purmerend omarmt nieuwe bestrijdingsmethode

Wethouder Eveline Tijmstra helpt een handje mee bij de onkruidbestrijding nieuwe stijl.

Wethouder Eveline Tijmstra helpt een handje mee bij de onkruidbestrijding nieuwe stijl.© Foto Lisette Prins

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Je kunt er allemaal chemische bestrijdingsmiddelen tegenaan gooien. Maar kokendheet water blijkt ook effectief tegen onkruid. Purmerend heeft voor de onkruidbestrijding een methode omarmd waarbij onkruid als het ware weg wordt gekookt. Met name voor moeilijk bereikbare plekken is de methode effectief.

Sinds maart wordt in het centrum van Purmerend onkruid bestreden met behulp van heet water. Dat gebeurt in samenwerking met huisvuilbedrijf HVC. Purmerend is de eerste gemeente die met de machine werkt. De methode is duurzaam, omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen.

De wagen die is uitgerust met een tank vol heet water kan worden ingezet op moeilijk bereikbare plekken en de manier van bestrijding levert minder schade op aan het wegdek dan andere manieren. Door heet water te gebruiken gaat het onkruid tot aan de wortel dood. De verdorde onkruidresten worden daarna bij elkaar geveegd met een veegmachine.

Lees ook: Groene plan van Waterland zit op de helft: minder bomen, te weinig onderhoud en een natte groeizomer

In Beemster rijdt ook een nieuwe vrachtwagen van HVC rond, die met een grote, verstelbare arm onkruid bestrijdt. De vrachtwagen kan snel grote stukken met onkruid behandelen.

Onkruidbestrijding anno 2022: met heet water.

Onkruidbestrijding anno 2022: met heet water.© Foto Lisette Prins

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.