Minister grijpt in bij omstreden misdaadbestrijdingsteam

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het omstreden Multidisciplinaire Interventieteam (MIT) waarin politie, justitie en andere organisaties de georganiseerde misdaad moesten bestrijden, krijgt andere taken en een nieuwe naam. De opvolger moet zich vooral richten op de informatievoorziening en de daadwerkelijke interventies overlaten aan de verantwoordelijke diensten, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Kamer.

Het MIT werd bekritiseerd vanuit de betrokken diensten en de wetenschap, omdat het ertoe zou leiden dat de verschillende organisaties die zich bezighouden met ondermijning en misdaadbestrijding elkaar voor de voeten lopen. De politie heeft er zorgen over geuit en criminoloog Cyrille Fijnaut sprak van "het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie".

Het nieuwe team gaat de Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit (NSOC) heten. Nog altijd zijn de politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, douane, FIOD en het Openbaar Ministerie betrokken. De NSOC moet zich vooral gaan bezighouden met informatiedeling. Ook moet ze "nieuwe methoden" ontwikkelen om de ondermijnende criminaliteit te bestrijden.

Vaart maken

Yeşilgöz heeft "vele gesprekken gevoerd met wetenschappers, burgemeesters, medewerkers en bestuurders van de samenwerkende organisaties" en mensen die bij het MIT zelf betrokken waren. Daaruit "werd mij duidelijk dat er te veel gesproken is over structuren, governance, verdeling van fte en financiële middelen", schrijft de minister aan de Kamer. Volgens de minister heeft het onderwerp daarvoor te veel haast.

Hoe de taken van de NSOC precies ingevuld worden, wordt nog uitgewerkt. Er is wetgeving in de maak waarmee informatie uitgewisseld kan worden zoals de minister dat graag zou zien. Omdat de werkwijze waar de afgelopen jaren aan was gewerkt binnen het MIT nu op de schop gaat, wil zij de komende anderhalf jaar extra vaart maken met de NSOC. Daarna komt er een evaluatie.

Bestrijding van ondermijning

Minister Yeşilgöz zegt in een verklaring bij het nieuws dat ze vindt dat de NSOC een prominente rol moet krijgen in de bestrijding van ondermijning. "We moeten slimmer en sneller criminele netwerken doorgronden en met nieuwe methodes deze doorbreken. De samenwerking binnen de NSOC moet hierin een duidelijke toegevoegde waarde krijgen, zodat Nederland minder aantrekkelijk wordt voor de georganiseerde misdaad.’’

Daags na de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019, vroeg de Tweede Kamer om snel een interventieteam op te richten. Het idee van het team was dat het team criminele structuren en bedrijfsprocessen zou "blootleggen en duurzaam verstoren".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.