Bregje (12) uit Zwaag grijpt naast de prijzen bij Nationale Voorleeswedstrijd 2022

Bregje is klaar voor de finale. Ze wordt aangemoedigd door haar klas.

Bregje is klaar voor de finale. Ze wordt aangemoedigd door haar klas.© Foto aangeleverd

Martijn Mak
Zwaag

Bregje Duijn (12) uit Zwaag heeft de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd 2022 niet weten te winnen.

De tiener wist de zaal van theater Tivoli Vredenburg in Utrecht, die vol zat met meegereisde klassen van deelnemers uit het hele land, minutenlang te boeien met teksten uit de boeken ’Alleen beer mocht mee’ van Vivian den Hollander en ’Offline’ van Marco Kunst.

(Tekst gaat door onder de foto)

De finalisten op het podium.

De finalisten op het podium.© Foto aangeleverd

„Heel goed gedaan. Ons viel op dat je heel veel rust had in het voorlezen. Het klonk mooi en helder”, kreeg zij van de jury (onder meer kinderboekenillustrator Martijn van der Linden, Jeugdjournaal-presentator Annabelle Zandbergen en auteur Marco Kunst) te horen. Uiteindelijk werd voor andere winnaars gekozen.

’Topervaring’

Ondanks dat Bregje geen prijs heeft gewonnen, heeft zij een geweldige dag achter de rug, laat haar moeder Mariën weten. „Ze hebben wel met de klas op het podium gestaan en de hele ervaring is top.” Bregje gaf eerder in deze krant al aan dat de finale ’sowieso cool is om met de klas te beleven’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bregje (in het midden met spijkerjas) en haar klas bij Tivoli Vredenburg in Utrecht.

Bregje (in het midden met spijkerjas) en haar klas bij Tivoli Vredenburg in Utrecht.© Foto aangeleverd

Duijn zit op basisschool De Wingerd in Zwaag en heeft zich de afgelopen tijd door alle voorrondes heen weten te knokken: eerst winnaar van school, daarna van Hoorn en de provinciale wedstrijd. Eerder vertelde ze al over haar voorbereidingen, die zij samen met haar ouders trof. Samen werkten ze onder meer aan het stemvolume waarmee Bregje voorleest, het kiezen van de juiste klemtonen en een goede cliffhanger. ’s Avonds laat ging haar gekozen boek mee naar bed, om nog eens de teksten door te nemen.

Lees ook: De juiste intonatie, goed articuleren en een spannende cliffhanger. Bregje (12) uit Zwaag bereidt deelname aan landelijke voorleesfinale zorgvuldig voor

Docenten van De Wingerd wensen Bregje succes.

Docenten van De Wingerd wensen Bregje succes.© Foto aangeleverd

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen