Urgenda-dircecteur Marjan Minnesma wint als eerste Nederlander prestigieuze milieuprijs: ’Het kabinet ligt nog niet op koers’

Marjan Minnesma.© Foto Goldman Environmental Prize

Frederique Teillers
Beemster/Wormerveer

Urgenda-directeur Marjan Minnesma uit de Beemster heeft de Goldman Environmental Prize gewonnen. De internationale milieuprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan milieuhelden van zes continentale regio’ en eert de prestaties van milieuactivisten van over de hele wereld. Het is de eerste keer dat een Nederlander wint.

Minnesma is opgegroeid in de Zaanstreek en komt vaak in het nieuws vanwege haar uitspraken over de Nederlandse klimaataanpak. Ze krijgt de prijs, ofwel de ’Groene Nobelprijs’ genoemd vanwege de rol van Urgenda in de Klimaatzaak. In 2019 oordeelde de Hoge Raad dat de Nederlandse overheid een wettelijke verplichting had om haar burgers tegen klimaatverandering te beschermen en daar ook naar te handelen. De organisatie van de Goldman Environmental Prize noemt Minnesma’s actie een ’baanbrekende overwinning’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Mirjan Minnesma tijdens de Klimaatzaak.© Foto Goldman Environmental Prize

Op de website van de website laat Minnesma weten ’dankbaar’ te zijn voor de prijs. „Het is eervol dat al het werk van Urgenda, als innovatieve organisatie, gewaardeerd wordt door de Goldman Foundation. De Klimaatzaak heeft velen weer hoop gegeven en heeft ertoe geleid dat er wereldwijd vele tientallen soortgelijke klimaatzaken gestart zijn. Nederland heeft in 2020 de 25 procent reductie van broeikasgassen gehaald en moet nu gaan versnellen om haar eigen doel van 60 procent CO₂-reductie in 2030 te halen. Daarvoor ligt het kabinet nog niet op koers, dus wij blijven dit benadrukken en oplossingen aandragen om daar te komen”, aldus de directeur van de duurzaamheidsorganisatie. Het prijzengeld is een bedrag van bijna twee ton.

Lees ook: Vijf vragen over broeikasgas en de Urgenda-uitspraak: 25 procent minder uitstoot niet gehaald

De Goldman Environmental Prize is in 1989 door Amerikaanse filantropen Richard en Rhoda Goldman in het leven geroepen. Prijswinnaars worden door een internationale jury uit vertrouwelijke nominaties geselecteerd, die zijn ingediend door een wereldwijd netwerk van milieuorganisaties en individuen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De activist is dankbaar voor de prijs.© Foto Goldman Environmental Prize

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.