AZ zo goed als zeker zonder Wijndal. ’Het wordt kiele kiele’

Owen Wijndal, afgelopen zondag na de wedstrijd tegen Heerenveen. Ook in die wedstrijd deed hij niet mee.

Owen Wijndal, afgelopen zondag na de wedstrijd tegen Heerenveen. Ook in die wedstrijd deed hij niet mee.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Wijdewormer

De kans dat Owen Wijndal donderdagavond bij AZ meedoet tegen Vitesse is minimaal. De aanvoerder traint nog altijd niet mee met de groep.

,,Het wordt een race tegen de klok, het wordt kiele kiele’’, zegt trainer Pascal Jansen over de inzetbaarheid van Wijndal in de twee play-offwedstrijden tegen Vitesse. Gezien de aard van de blessure - Wijndal heeft liesklachten die vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar - is de kans ook klein dat hij er zondag in de return bij is. Afgelopen zomer bleef Wijndal een kleine drie maanden aan de kant om te herstellen van zijn blessure en geen risico te nemen.

De klachten bij Wijndal verergerden vorige week in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Heerenveen. Hij miste daardoor de twee wedstrijden tegen Heerenveen in de eerste ronde van de play-offs.

(Tekst gaat verder na de foto)

Pascal Jansen.

Pascal Jansen.© Foto ANP/Ed van de Pol

Feyenoord

Terwijl voetbalminnend Nederland vooral in de ban is van de Conference Leaguefinale van Feyenoord, woensdagavond, bereiden AZ en Vitesse zich dus voor op de finale van de play-offs.

Beide clubs weten dondersgoed wat er op het spel staat. Want ook al gaat het ’maar’ om een plek in de tweede voorronde van de Conference League (er zijn vier voorrondes te spelen), juist de finaleplaats van Feyenoord laat zien waar zo’n voorronde toe kan leiden. Feyenoord won immers een jaar geleden de play-offs, overleefde vervolgens drie voorrondes en stoomde uiteindelijk op naar de finale die woensdagavond in Tirana wordt gespeeld.

(Tekst gaat verder na de foto)

Sondre Tronstad van Vitesse na een doelpunt tegen FC Utrecht, afgelopen weekeinde.

Sondre Tronstad van Vitesse na een doelpunt tegen FC Utrecht, afgelopen weekeinde.© Foto ANP/Roy Lazet

Uiterst serieus

,,Wij doen niet geringschattend over die plek in de voorronde van de Conference League’’, zegt Jansen. ,,Het is Europees voetbal en dat nemen we bij AZ altijd uiterst serieus. Toen er vorig jaar bij de introductie van de Conference League hier en daar wat lacherig werd gedaan over dat toernooi heb ik ook al meteen gezegd dat dat niet terecht was. Het is een Europees toernooi, zoals je vroeger ook de Europacup 2 en de Uefacup had. Dus we nemen het heel serieus. AZ heeft door de jaren heen gezien hoe mooi Europees voetbal is. En je ziet nu ook rond Feyenoord hoe de Conference League leeft.’’

Korte vakantie

De winnaar van de play-offs plaatst zich voor de tweede voorronde. Die staat geprogrammeerd op 21 en 28 juli. Dat betekent dat de selectie dit jaar niet alleen later klaar is met het huidige seizoen, maar ook nog eens vroeger moet beginnen aan het nieuwe seizoen. Een korte vakantie dus. Om goed voorbereid te zijn, zal de training immers in de tweede helft van juni moeten beginnen. ,,Ons doel is dat Europese ticket te pakken. Als dat betekent dat we een korte vakantie hebben, hoop ik oprecht dat we een korte vakantie zullen hebben’’, zegt Jansen.

Vitesse-AZ, donderdagavond 20.00 uur.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen