Meer spelers in ziekenboeg dan fit, Purmerland-trainer is Nicolai Schreuder niet te benijden

Er was voor Purmerland zondag weinig eer te behalen, op de foto komt Beemster op 4-0.

Er was voor Purmerland zondag weinig eer te behalen, op de foto komt Beemster op 4-0.© Foto Erik Rietman

Rob Hirschmann
Purmerend

Het al gedegradeerde Purmerland eindigde zondag de wedstrijd tegen Beemster (6-0 verlies) met maar acht spelers. Niet als gevolg van rode kaarten, maar omdat de beschikbare voetballers het fysiek en mentaal niet langer volhielden. Trainer Nikolai Schreuder is niet te benijden.

Het puzzelen begon zondagavond, maar het laatste stukje is nog zeker niet gelegd. De ziekenboeg bij vierdeklasser Purmerland is, zeker na zondag, groter dan het aantal fitte spelers. „Het is een ongelooflijk lastige puzzel’’, reageert trainer Nikolai Schreuder op de vraag of hij voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen in staat is een ploeg op de been te brengen. ,,Ik moet een team samenstellen dat representatief, maar belangrijker nog, fit is.” Schreuder verwacht dat een deel van zijn selectie helemaal niet meer in actie komt. „Een knie verdraaid, een liesblessure, meerdere enkelblessures; dat zijn geen pijntjes die in twee weken verdwenen zijn.’’

De eindklassering van de Purmerenders is van geen belang, de club schrijft volgend seizoen geen zondagselectie in. De trainer benadrukt dat zijn ploeg de komende weekeinden aantreedt tegen De Meteoor en Victoria O. „We gaan sowieso spelen, dat is zeker.”

Blessuregolf

Terug naar afgelopen zondag, toen het helemaal misging voor de Purmerenders. Schreuder reisde met een selectie van vijftien voetballers, waarvan een behoorlijk deel niet honderd procent fit was, af naar Middenbeemster. Na vijf minuten was het al raak: Ahmitach viel geblesseerd uit, niet veel later gevolgd door zijn ploeggenoot Franken. „Toen was ik eigenlijk al mijn verdediging kwijt.” Nog voor rust had de oefenmeester dus al twee wissels verbruikt, in de pauze kwamen er twee bij. „Twee jongens hadden fysieke problemen, die konden ook niet verder.” Tot overmaat van ramp viel in de tweede helft invaller Noah Groothuizen al na een paar minuten uit. Met als gevolg dat het aantal Purmerland-spelers op het veld was gereduceerd tot tien.

Dat werden er negen, omdat de van een zware blessure teruggekeerde Jaïr van Bosse de wedstrijd zoals van te voren was afgesproken niet vol maakte. Dat deed Adrie Verbij ook niet, maar dat had een heel andere reden: hij liep uit frustratie het veld af. Die actie is volgens Schreuder niet goed te praten, maar hij begreep de irritatie wel. „De slechte prestaties, al die blessures, dat is gewoon heel frustrerend. We hadden in de afgelopen weken een aantal goede kansen op een resultaat, maar het zat gewoon niet mee. Het is zoals een speler van me eerder zei: ’we hebben de pech van de onderste’.’’

Schreuder verlaat Purmerland, waar hij vier seizoenen hoofdtrainer was, met een bittere nasmaak. „Het was mijn doel om degradatie te voorkomen en dat is helaas niet gelukt. Dat vind ik erg jammer.”

Ontwikkeling

Toch kijkt hij met een positief gevoel terug op zijn periode in Purmerend. Hij is vooral blij met de ontwikkeling die jonge spelers, soms slechts zestien jaar oud, hebben gemaakt. „Die jongens speelden een tijdje terug nog bij onder vijftien, en nu debuteerden ze, al dan niet noodgedwongen, in het eerste elftal. Ik moet ze grote complimenten geven. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan hun ontwikkeling.”

De trainer vertrekt na dit seizoen naar ALC uit Abbekerk. Hij heeft zin in die klus. „Ik ben nieuwsgierig naar die club. Ik heb goed contact met de mensen daar, hun ploeg doet het momenteel hartstikke goed.” Voorlopig focust hij zich nog op Purmerland. Hij wil het seizoen, ondanks alle tegenslagen, met een positief gevoel afsluiten. „We gaan onze huid duur verkopen. We willen niet dat de tegenstanders over ons heen walsen, dat verdienen de jongens gewoon niet.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen