Triomf of tranen tijdens ontknoping van de competitie. Welke teams hebben nog kans op promotie of degradatie?

Vitesse’22 heeft de leiding in de tweede klasse A en is daarmee op koers om het honderdjarig bestaan van de club van een extra feestelijk tintje te voorzien.

Vitesse’22 heeft de leiding in de tweede klasse A en is daarmee op koers om het honderdjarig bestaan van de club van een extra feestelijk tintje te voorzien.© Archieffoto

Kees van Dalsem

Eindelijk zijn er dit seizoen weer kampioenen en kan er gepromoveerd worden via de play-offs. Maar degradatie en nacompetitie ligt ook op de loer. Hoe staan de clubs in de regio Kennemerland er met nog een paar duels te spelen voor?

Derde divisie zaterdag

Odin’59 heeft geen makkelijk seizoen. Vorige week werd afscheid genomen van de trainer en de ploeg bivakkeert nog steeds aan de onderkant van de middenmoot. Op dit moment zijn de Heemskerkers veilig, maar het verschil met de eerste nacompetitieplek vijftien is drie punten. De komende drie wedstrijden moeten er zoveel mogelijk punten gehaald worden. De tegenstanders zijn niet makkelijk. Donderdag is de uitwedstrijd tegen VVOG, dat tegen rechtstreekse degradatie knokt. Daarna volgen nog de veilige ploegen Harkemase Boys en Excelsior’31, maar geven die cadeautjes?

Derde divisie zondag

De voetballers van ADO’20 doen tot hun eigen verrassing nog mee om de titel. De Heemskerkers zijn niet bezig aan hun beste seizoen, maar met nog drie duels te gaan hebben ze drie punten achterstand op koploper OFC. De ploeg uit Oostzaan is woensdagavond de volgende tegenstander. Bij winst kan ADO zichzelf even koploper noemen, want op dit moment is het doelsaldo van de twee Noord-Hollandse clubs gelijk. De ploeg van trainer Roy van der Mije is niet de enige kanshebber, ook Gemert, Hercules, Groene Ster en UNA kunnen in (theorie) nog kampioen worden.

ADO strijdt ook nog op twee fronten mee om een periodetitel. Het staat vierde in de derde periode, een punt achter leider HSC’21, de ploeg die zondag met 4-1 werd verslagen. Daarnaast maakt ADO nog kans om de periode van OFC of Gemert over te nemen, mocht een van die twee clubs kampioen worden en ADO eindigt als eerste club zonder periode in de eindstand. Nog drie keer winnen en dan kunnen de Heemskerkers zien waar ze staan als de kruitdampen in de spannende derde divisie zijn opgetrokken.

DEM moet nog twee kanten op kijken tijdens het oversteken naar seizoen 2022-2023. Eerst het positieve scenario: de Beverwijkers staan vijfde in de derde periode, ook op een punt van koploper HSC’21. Een periodetitel is nog steeds mogelijk. Maar ze moeten ook naar onder kijken. Het verschil met nummer vijftien, de hoogste plek die verplicht tot spelen van nacompetitie, is zes punten. Met winst op OSS’20 op Hemelvaartsdag komt DEM al een heel eind in de strijd tegen degradatie, daarna kan ook naar boven worden gekeken.

Eerste klasse

FC Uitgeest speelt nergens meer om. De ploeg van trainer Hilmar de Groot komt ook volgend seizoen uit in de eerste klasse.

Tweede klasse

Vitesse’22 kan zondag thuis tegen FC Den Helder nog niet de titel pakken, maar staat wel op pole. Nog twee keer winnen en de Castricummers vieren het kampioenschap in het jaar dat de club honderd jaar bestaat. De Kennemers heeft geen leuk seizoen. Trainer Paul de Lange zag het niet meer zitten en stapte op. Interim Fred Bischot moet zijn ploeg nu klaarstomen voor de nacompetitie.

Derde klasse zaterdag

FC Castricum strijdt met DEM om de vierde plaats van de derde klasse A, een plek die deelname aan de nacompetitie oplevert. De ploeg moet hopen op een misstap van de Beverwijkers; beide ploegen hebben evenveel punten, maar DEM heeft een veel beter doelsaldo. SV Beverwijk heeft zich op miraculeuze wijze gered en hoeft zelfs geen nacompetitie te spelen.

Vierde klasse zaterdag

Zowel Jong Hercules (tweede), FC Velsenoord (derde) als Wijk aan Zee (vierde) maken nog kans op de play-offs. Helemaal als kampioen VSV ook de tweede periode wint, dan gaan die periodetitels over naar de nummer twee en drie in de stand. Pikant; tijdens de laatste ronde spelen Wijk aan Zee en Jong Hercules tegen elkaar.

Meer nieuws uit Sport IJmond

Meest gelezen