’Waarom duurt nieuwbouw Zilverstraat zo lang? Enkhuizer fractie wil haast maken en meer keuze

Het terrein langs de Oosterhaven waar gebouwd gaat worden.

Het terrein langs de Oosterhaven waar gebouwd gaat worden.© archieffoto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Waarom duurt het zo lang voordat kan worden gestart met de bebouwing van het terrein aan de Zilverstraat/Hoogstraat in het hart van Enkhuizen?

Dat wil Het Enkhuizer Alternatief weten. De fractie heeft vragen gesteld over de ontwikkeling van het braakliggend stuk grond langs de Oosterhaven.

Het college liet onlangs weten dat dertien belangstellende projectontwikkelaars zich hebben aangemeld om voor het terrein van en naast het huidige stadskantoor een bouwplan te ontwikkelen. Daarvan zijn drie ontwikkelaars uitgekozen om hun plannen verder uit te werken.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het stadskantoor (rechts) maakt onderdeel uit van het te bebouwen terrein.

Het stadskantoor (rechts) maakt onderdeel uit van het te bebouwen terrein.© archieffoto

Op basis van een eerder opgesteld programma van eisen en wensen, waarbij ook de omgeving betrokken is, wordt uiteindelijk een partij uitgekozen die het beste plan voor deze historische plek - midden in Enkhuizen - kan overleggen.

Plan

HEA-voorman Freek Jans vraagt zich af waarom de andere twee plannenmakers dan buiten het zicht van de gemeenteraad blijven. Hij onderstreept dat sprake is van een spraakmakend project op een prominente plek in de binnenstad van Enkhuizen.

,,Wij vinden het belangrijk dat de raad hier vroegtijdig bij betrokken wordt om vragen vanuit de bevolking - en die zullen er zeker komen - te kunnen beantwoorden en het plan op waarde te kunnen schatten.’’

HEA dringt er bij het college op aan om met de raad in gesprek te gaan en de plannen te overleggen alvorens tot een definitieve aanbesteding te komen. Hij vindt dat ook de raad een stem in het geheel hoort te hebben en wijst erop dat de andere plannen wellicht minder aan het vastgestelde programma van eisen voldoet, maar wel uitdagender zijn voor deze bijzondere locatie.

Bovendien vraagt Jans zich af waarom het college denkt dat pas eind 2024 kan worden gestart met de bouw langs de Oosterhaven. ,,Dat duurt nog anderhalf jaar. Gezien de huidige krapte op de woningmarkt vinden wij dat dat wel heel erg lang duurt’’ aldus Jans.

Lees ook: Omwonenden van bouwplan Zilverstraat in Enkhuizen willen graag laagbouw, maar hoogbouw is meer waarschijnlijk

Zijn fractie wil van het college horen waarom deze plannen niet sneller ontwikkeld kunnen worden. HEA wil sowieso via de commissie meer discussie over plannen.

,,We moeten als politiek kunnen brainstormen en zo zaken kunnen aanpakken.

Zeker in dit geval bij een zo ingrijpende verandering in de buurt willen we geen carte blanche.’’

Lees ook: Drie partijen over voor ontwikkeling bouwplan op locatie Zilverstraat Enkhuizen

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen