Ontdekkingstocht in de bunkers van de Atlantikwall tijdens Bunkerdag

Bunkers in Wijk aan Zee.

Bunkers in Wijk aan Zee.© Publiciteitsfoto Jorn Baars

Richard Stekelenburg
Wijk aan Zee

Langs de hele Nederlandse kunst zijn zaterdag – Bunkerdag - de Duitse bunkers van de Atlantikwall te bezichtigen. Zo ook de niet minder dan zes bunkers in de duinen van Wijk aan Zee.

Ontmoetingsplaats is de Dorpsweide, waar bezoekers ook hun deelnameticket van 7,50 euro kunnen kopen. Die geeft toegang tot de zes bunkers die Wijk aan Zee rijk is: de Küver, de Keukenbunker, de Manschappenbunker, de Radarbunker, De Observatietoren en de Communicatiebunker. Ook zijn de Tetraeder te bezichtigen die langs strandopgang Zwaanstraat zijn herbouwd.

Dodges

De bezoeken zijn lopend af te leggen, maar op de Dorpsweide staan ook de Jeeps en Dodges klaar van vereniging Keep Them Rolling die je heen en weer willen rijden. In een tent op de Dorpsweide wordt in een doorlopende voorstelling de film ’De Verborgen Grens’ vertoond, een educatieve film over de door de bezetter opgeworpen kustverdediging in Nederland met niet eerder getoond filmmateriaal en foto’s uit privécollecties en archieven. In diverse bunkers zijn vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee aanwezig om uitleg te geven en archeologische vondsten te laten zien.

De Bunkerdag is zaterdag van 10 tot 17 uur. In de regio zijn deze dag verder nog de Torpedolager in IJmuiden te bezoeken en de als bunkermuseum ingerichte munitiebunker in Egmond aan Zee.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen