Arabisch nieuw examenvak op Helders lyceum. ’Om kans op slagen te vergroten’

Havo-leerlingen deden dinsdag het eindexamen Engels.

Havo-leerlingen deden dinsdag het eindexamen Engels.© Foto RedMouse

Van onze verslaggeefsters
Den Helder

Met de examens bedrijfseconomie (havo) en Frans (vwo) wordt woensdag voor de meeste examenleerlingen aan het Lyceum aan Zee het eerste tijdvak afgesloten. Voor twee havoleerlingen staat komende maandag nog het examen Arabisch op het programma. Het is voor het eerst dat in Den Helder in dit vak examen kan worden gedaan.

De leerlingen wonen nog maar een paar jaar in Nederland en hebben Arabisch als moedertaal. ,,We bieden het aan als examenvak om hun kans op slagen te vergroten. Als ze Arabisch kiezen, kunnen ze een ander vak laten vallen. Ze staan er allebei met Arabisch heel goed voor, er is zelfs een gemiddelde van 8,6’’, vertelt Lily Offermans, loopbaanbegeleider op Scholen aan Zee.

Het idee voor het aanbod kwam van de docent die de NT2-lessen verzorgt, het onderwijs voor leerlingen die Nederlands als tweede taal hebben. Na een zoektocht kwam Lyceum aan Zee uit bij het ROC Nijmegen. Dat biedt online onderwijs aan. Een aantal toetsen zijn ook online door de docent in Nijmegen afgenomen, de schrijf- en luistertoets en maandag dus het eindexamen worden in het Helderse lyceum gedaan.

De lessen Arabisch begonnen dit schooljaar. ,,Het ROC Nijmegen heeft een instaptoets, je moet een bepaald niveau hebben. Als dat zo is, kun je het in een jaar afronden.’’

Spaans

Offermans verwacht dat het aantal leerlingen dat Arabisch wil doen gaat groeien. ,,En het zal me niet verbazen als de vraag ook bij Spaans ontstaat.’’ Dat de lessen online zijn, is geen obstakel; daar zijn de jongeren door de coronaperiode helemaal aan gewend geraakt.

De examenperiode bestaat dit jaar wederom uit drie tijdvakken in plaats van twee, dit is op deze manier georganiseerd in verband met de coronapandemie. De examens kunnen op die manier verspreid worden over twee tijdvakken, eventuele herexamens doe je dan in het derde tijdvak dat begint op dinsdag 5 juli. Op die manier weet je pas kort voor de zomervakantie of je geslaagd bent of niet.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.