Navalni verliest hoger beroep en blijft nog acht jaar vastzitten

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet nog acht jaar in de gevangenis blijven. De Russische rechtbank heeft dinsdag zijn hoger beroep verworpen en houdt vast aan de eerder gegeven straf. Navalni was in maart al veroordeeld voor het verduisteren van donaties.

De belangrijkste tegenstander van president Vladimir Poetin ging in beroep omdat hij vond dat het een politiek proces was en hij niets verkeerd heeft gedaan. Navalni was via een videoverbinding aanwezig in de rechtszaal in Moskou.

Los van zijn eigen rechtszaak sprak hij zich uit over de Russische inval in Oekraïne. Hij noemde het een "stompzinnige oorlog", en begrijpt niet wat Poetin er wil bereiken. Volgens Navalni is de Russische president een gek die de oorlog "op leugens heeft gebouwd".

Momenteel zit de Kremlincriticus een celstraf uit van 2,5 jaar. Die straf wordt vervangen door een nieuwe straf van negen jaar, verminderd met de tijd die hij al vastgezeten heeft. Navalni moet nu ook naar een strengere strafkolonie, waar hij minder contact met de buitenwereld mag hebben. Daar kan hij zich bijvoorbeeld minder uitspreken over de situatie in Oekraïne. Navalni keerde zich al op de eerste dag tegen de oorlog en riep meerdere malen op tot protest.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.