Marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën verloor vierduizend liter smeerolie

Het marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën.

Het marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën.© Foto Defensie

ANP
Den Helder

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. De Zeven Provinciën heeft afgelopen maand ongeveer vierduizend liter smeerolie verloren, meldt het ministerie van Defensie. Het schip verloor de olie in de Baltische zee, waar het deel uitmaakte van het NAVO-vlootverband Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1).

De NAVO-flitsmacht bestaat al sinds 2003, maar is dit jaar wegens de Russische inval in Oekraïne voor het eerst geactiveerd voor de collectieve verdediging van het bondgenootschap.

Omdat de olie in kleine delen weglekte, viel het lek niet direct op. De bemanning merkte de lekkage pas op toen al duizenden liters olie waren weggevloeid. Het lek is vervolgens gedicht, de oorzaak ervan is nog niet bekend. Het schip ligt inmiddels in Lissabon voor een havenbezoek.

SNMG1 is voornamelijk actief op de noordelijke Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee. Nederland voert momenteel het bevel over het vlootverband. Van de flitsmacht moet een afschrikkende werking richting Rusland uitgaan, zei NAVO-baas Jens Stoltenberg in februari.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.