Vervangers van M-fregatten worden groter. Aanpassing in ontwerp zorgt voor enige vertraging

Een concept artist impression van de vervanger van het huidige M-fregat.© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

De vervangers van de M-fregatten worden groter om aan alle gestelde eisen te voldoen. Deze aanpassing van het ontwerp leidt wel tot nieuwe vertraging in het project van de zogeheten Anti-Submarine Warfare Frigate (ASWF).

Dat blijkt uit een recente afwijkingsrapportage van het Ministerie van Defensie. In de laatste fase van het project is gebleken dat het ontwerp aangepast moet worden ’op het basis van het eisenpakket voor een schaalbaar en toekomstvast fregat’. Samen met de leveranciers is nu meer tijd nodig om het ontwerp te vervolmaken. Om die reden loopt het project enige vertraging op. De D-brief, de brief waarin een onomkeerbaar besluit wordt aangekondigd, wordt naar verwachting op een later moment verstuurd dan gepland. Dat zal eind dit jaar of begin volgend jaar gebeuren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het huidige M-fregat Zr.Ms. Van Speijk op de Noordzee (mei 2017).© Foto Defensie

Vorig jaar liet Defensie al weten dat er een uitdaging zit in het maken van een ontwerp dat voldoet aan het programma van eisen in relatie tot het beschikbare budget’.

In totaal gaat het bij de vervanging van de M-fregatten om de bouw van vier schepen voor Nederland en België. De belangrijkste taak van de fregatten wordt het bestrijden van onderzeeboten op afstand.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.