Entre Nous Wognum omhelst na een eeuw nog steeds de mandolinefamilie

Sfeerbeeld van het concert voor een eeuw lang Entre Nous

Sfeerbeeld van het concert voor een eeuw lang Entre Nous© Foto Mediahuis.

Entre Nous speelt, met Jan van Deursen op de klarinet.

Entre Nous speelt, met Jan van Deursen op de klarinet.© Foto Mediahuis

1 / 2
Regina Arbouw
Wognum

Het honderdjarige Mandolineorkest Entre Nous speelde zijn jubileumconcert in een volgepakte Hiëronymuskerk in Wognum samen met de mandolineorkesten AMTG uit Amsterdam en het orkest van Oost-Wieringen.

Vijf jaar geleden nog werd het 95-jarig jubileum met deze gezelschappen groots gevierd, omdat men vreesde de eeuw niet te kunnen volmaken door het teruglopende ledental. Die vrees bleek onterecht, zoals secretaris Dick Nieuweboer in zijn welkom aanstipte.

Het eerste deel van de middag was het podium voor de orkesten afzonderlijk, na de pauze vormden ze een groot mandolineorkest, met voornamelijk een instrumentarium uit de mandolinefamile, zoals de mandoline, de mandola, een enkele gitaar en een contrabas voor de broodnodige diepte. Het repertoire voor deze orkesten bestaat meestal uit bewerkingen van composities voor andere formaties, zoals het symfonieorkest.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het orkest van Entre Nous tijdens het jubileumconcert.

Het orkest van Entre Nous tijdens het jubileumconcert.© Foto Mediahuis

Dat bleek meteen de keuze van Entre Nous, dat als eerste op het podium kwam. Vijf van de zes opgenomen werken waren bewerkingen, vier daarvan door dirigent Jan van Deursen. Die bewerkte de ‘Puppet Serena’ van Ron Goodwin. Het orkest reageerde wel op de aanwijzingen van de dirigent, maar moest alle zeilen bijzetten om de muzikale eenheid te vinden en te bewaren.

De bewerkte muziek van Alexandre Delare kreeg van de dirigent de titel ‘Ratatouille’, het vertelt van een droomwereld, ingeleid door onheilspellende voetstappen. Wat fijn om voorafgaand aan de uitvoering de uitleg van de dirigent te krijgen. Zo was de muziek was prima te volgen, muzikaal boeiend.

(Tekst gaat door onder de foto)

De muziek van ‘Der Leuchtturm’ - soundtrack van de gelijknamige film – had iets meer dynamiek kunnen hebben, maar die kwam volop in ‘Hushababy’ een jazzy nummer, met de dirigent als solist op klarinet. Mooie mandolinebegeleiding, vooral in de lage stemmingen.

Lees ook: ’De jeugd wil alleen nog maar tiktikboemboem’. Ensemble Entre Nous haalt toch eeuwfeest ondanks moeite met vinden van leden

Ook de ‘Boogieballade’ viel bijzonder in de smaak bij het publiek. Het orkest van Oost-Wieringen en het AMTG staan beide onder leiding Nelleke Boosman, van Oost-Wieringen was het bekende ‘Carnevale di Venezia’ te beluisteren, mooie muziek, bekend bij iedereen. Het AMTG speelde ‘Plink, Plank, Plunk!’ van Leroy Anderson, mooie geluidseffecten, het handelsmerk van de componist.

Het was zo leuk na de pauze dat grote orkest te horen, zij speelden met klarinettist Jan van Deursen de zaal plat in ‘Anatevka’. Bijna net zo bekend is ‘Recuerdos de la Alhambra’, een in mooie bewerking van Howard Frye, weer onder leiding van Jan van Deursen. Een geweldig mooi sluitstuk van dit gevarieerde mandolineconcert.

Muziek

Jubileumconcert van mandolinevereniging Entre Nous. Bijgewoond op zondagmiddag in de Hiëronymuskerk te Wognum.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen