Hoofddorper Van Opzeeland verspeelt goud op slotdag EK en moet genoegen nemen met brons

Luuc van Opzeeland.© Archieffoto

Van onze verslaggever
Torbole

Luuc van Opzeeland is zondag als derde geëindigd bij de Europese kampioenschappen IQFoil, de zeilklasse die op de Spelen van Parijs het windsurfen (RS:X) vervangt.

De Hoofddorper, die vorig jaar ook al brons veroverde op het WK, was als leider aan de medal-series begonnen in het Italiaanse Torbole. Mede door een valse start moest hij de Fransman Nicolas Goyard (goud) en de Italiaan Nicolo Renna (zilver) voorlaten.

Van Opzeeland moest het in de laatste race van de medal-series opnemen tegen zijn twee overgebleven concurrenten. Een te vroege start leverde een diskwalificatie op voor de windfoiler van WV Aalsmeer. „Ik heb een hele goede week gehad en geen steekje laten liggen. En dan een valse start, op zo’n moment. Dat is extra zuur”, vertelde Van Opzeeland. „Het is een foute inschatting. Maar het niveau is zo hoog. Je kan niet als laatste starten in een race met drie man, die maar een paar minuten duurt. Het is dan onmogelijk om terug te komen. Dus moet je het risico nemen.”

Huig-Jan Tak werd zevende. Kiran Badloe, olympisch kampioen RS:X, bleef steken op plek 24. De Almeerse Sara Wennekes werd vijfde bij de vrouwen. Ook hier ging het goud naar Frankrijk. Hélène Noesmoen won voor de Britse Emma Wilson. Lilian de Geus, net als Badloe overgekomen uit het windsurfen, werd vijftiende.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen