Provincie mengt zich niet in discussie over uitzichtpunt Krommenie

Een deel van de Westdijk in Krommenie.

Een deel van de Westdijk in Krommenie.© archieffoto

Frans van den Berg
Krommenie

De provincie Noord-Holland mengt zich niet in de discussie over de bouw van een uitzichtplatform aan de Westdijk in Krommenie en een wandelvlonder in het weiland.

Alleen wanneer een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, kan de provincie eventueel een stokje steken voor deze ontwikkelingen in Krommenie. Vooralsnog heeft Zaanstad geen bestemmingsplanwijziging aangevraagd. Het was de SP die via Statenvragen aangaf de bewoners te steunen die tegen deze aantasting van het natuurgebied te zijn.

Het plan voor het uitzichtplatform stamt al uit 2018. Toen werd een motie aangenomen om aan de Westdijk in Krommenie een uitzichtplatform te bouwen ter hoogte van het volkstuinencomplex. Volgens bewoners als een soort compensatie voor het afblazen van het plan om een fietspad langs de Haansloot aan te leggen.

Lees ook: Fietspad langs Haansloot in Krommenie gaat definitief niet door

De bewonersgroep die afgelopen maart nog een brief naar de raadsleden stuurde, wijst er op dat het uitzichtpunt in het Natuurnetwerk Nederland komt te staan: Ham & Crommenije is een NNN-Natuurgebied. Het bouwwerk in de grasstrook tussen de Westdijk en de Noorderham is volgens de bewoners onzinnig. Het uitzicht voor wandelaars en fietsers is hier al open en vrij en er staan vier banken langs de kant. Waarom dan een verhoging maken voor hetzelfde uitzicht? Het platform is onnodig, vergt veel onderhoud en kan een hangplek worden met alle vervuiling van dien.

De bewonersgroep probeert meer aantastingen van het natuurgebied tegen te houden. Zo wil Staatsbosbeheer in het gebied ook al een wandelvlonder langs de rietkraag aanleggen, terwijl enkele tientallen meters verderop een wandel- en fietspad ligt. Verder worden illegale parkeerplaatsen gedoogd, wordt met speedboten veel te snel gevaren en dreigen bomen te sneuvelen rondom het bouwplan Eilanden van Hain.

De SP deelt de zorgen van de bewoners, maar het provinciebestuur kent het ontwerp voor het uitzichtplatform en de wandelvlonder niet en is vooralsnog geen partij. De gemeente Zaanstad moet die afwegingen maken. Het is onduidelijk wanneer daarover de knoop wordt doorgehakt door de raadsleden en het college.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.