AZ naar finale play-offs na verlossende goal van uitgefloten Zakaria Aboukhlal

Zakaria Aboukhlal heeft zijn tegenstander Lucas Woudenberg afgeschud en schiet hard raak: 2-0.© Foto ANP/Ed van de Pol

Theo Brinkman
Alkmaar

AZ heeft zondag tegen Heerenveen de nederlaag uit de heenwedstrijd goedgemaakt en zich geplaatst voor de finale van de play-offs. Na het 3-2 verlies van donderdag volgde zondag een 2-0 overwinning. In de finale van de play-offs moet AZ het nu donderdag en zondag opnemen tegen Vitesse. De winnaar van de play-offs verdient een plek in de voorronde van de Conference League.

Twee minuten voor tijd kwam AZ op de verlossende 2-0 voorsprong door de kort daarvoor ingevallen Zakaria Aboukhlal. Met zijn doelpunt haalde Aboukhlal direct zijn gram op supporters van AZ die hem uitfloten toen hij als invaller het veld betrad.

Aboukhlal beantwoordde het gefluit eerst al met omhoog gestoken duim en een cynisch applausje richting die supporters. Twee minuten later schoot hij hard raak, waarmee hij AZ op 2-0 zette.

(Tekst gaat verder na de foto)

Zakaria Aboukhlal viert zijn 2-0 en reageert zich af op de fans.© Foto ANP/Ed van de Pol

Voorsprong

AZ werd gesteund door een snelle 1-0 voorsprong. Al na vijf minuten schoot Dani de Wit raak. De aanvallende middenvelder werd de diepte in gestuurd door een uitstekende pass van Jordy Clasie, controleerde de bal op de borst en scoorde al vallend met de buitenkant van de voet.

(Tekst gaat verder na de foto)

Dani de Wit juicht na zijn doelpunt.© Foto ANP/Ed van de Pol

In het vervolg van de eerste helft was het beeld van de wedstrijd zeer eenzijdig. AZ viel aan, Heerenveen wachtte af en verdedigde. De club uit Friesland wist dat er bij 1-0 nog niets aan de hand was. De heenwedstrijd, afgelopen donderdag, had immers een 3-2 overwinning opgeleverd. Bij een 1-0 in Alkmaar zou het verlengen worden en eventueel penalty’s. Bovendien wist Heerenveen ook dat er tegen dit AZ altijd kansen komen, vroeg of laat.

Milos Kerkez

Tegen het afwachtende, verdedigende Heerenveen ging AZ op zoek naar de 2-0. Het deed dat in dezelfde opstelling als afgelopen donderdag in de heenwedstrijd. Owen Wijndal ontbrak derhalve vanwege een blessure opnieuw.

Zijn vervanger was weer Milos Kerkez, de pas 18-jarige Hongaar die in januari werd overgenomen van AC Milan. Kerkez liet opnieuw zien waarom AZ het nodige geld neerlegde om hem naar Alkmaar te halen. Kerkez is één brok energie en is voor de duvel niet bang. Druistig nog, dat wel, maar een speler met toekomst.

Zie ook: Milos Kerkez mag op de training geen slidings meer maken

(Tekst gaat verder na de foto)

Milos Kerkez (rechts) in duel met Milan van Ewijk.© Foto ANP/Ed van de Pol

Met het voortdurend aanvallen drong AZ Heerenveen wel achteruit, maar veel opgelegde kansen leverde het AZ niet op. Dreigende aanvallen waren er genoeg, voorzetten ook, net als geblokte schoten.

Daartegenover stond één kans van Heerenveen, die ontstond door een fout in de opbouw van AZ. Milos Kerkez speelde Jordy Clasie ongelukkig in, waarna Heerenveen-aanvaller Amin Sarr alleen voor de keeper stond. Sarr schoot over.

(Tekst gaat verder na de foto’s)

Sam Beukema kopt over.© Foto ANP/Ed van de Pol

Zakaria Aboukhlal heeft na zijn doelpunt zijn shirt uitgetrokken en reageert zijn frustratie af op de supporters die hem kort daarvoor nog hebben uitgefloten.© Foto ANP/Ed van de Pol

Na rust was het beeld anders. Minder eenzijdig. Heerenveen bleef veel minder hangen, zocht meer de aanval en drukte nu juist AZ in de verdediging. AZ kwam veel moeilijker dan in de eerste helft aan aanvallen toe en werd ook minder dreigend. Toch waren Vangelis Pavlidis en Jesper Karlsson in het eerste kwartier na rust nog wel gevaarlijk. Daarna duurde het tot de tachtigste minuut voordat AZ weer eens echt dicht bij de 2-0 was. Sam Beukema kopte net over.

Eén schot

Heerenveen werd in die tweede helft ondanks het meer aanvallende spel trouwens ook bijna niet gevaarlijk. Een schot van Amin Sarr, gestopt door keeper Peter Vindahl, daar hield het wel mee op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen