Oekraïne ziet strijd in het oosten na val Marioepol intensiveren

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. De Oekraïense strijdkrachten hebben naar eigen zeggen zaterdag een tiental aanvallen in de regio's Donetsk en Loehansk afgeslagen. Vooral in de laatste regio lijkt de strijd te intensiveren.

Volgens de Oekraïense gouverneur van Loehansk ligt onder andere de stad Sjevjerodonetsk al dagen onder vuur, met meerdere doden en gewonden tot gevolg. "De Russen zijn Sjevjerodonetsk net als Marioepol aan het vernietigen", stelde hij op Telegram. Dat de regio Loehansk bijna volledig in Russische handen is, zoals de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe beweert, noemt hij echter "nonsens".

Gouverneur Serhij Hajdaj meldt tevens dat een brug is vernietigd tussen Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk, dat aan de andere kant van de rivier Severski Donets ligt. Volgens hem bemoeilijkt dat de humanitaire hulp aan en de evacuaties uit het gebied.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat de situatie in de Donbas "extreem lastig" is. Volgens hem houdt het Oekraïense leger behalve in Sjevjerodonetsk ook in onder meer Slovjansk stand. Daar wordt de afgelopen dagen eveneens zwaar gevochten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.