AZ-talenten winnen KNVB Beker door ruime zege in finale. Volgende doel: de landstitel

Aanvoerder Wouter Goes tilt de beker de lucht in.

Aanvoerder Wouter Goes tilt de beker de lucht in.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Wijdewormer

Het hoogste jeugdelftal van AZ heeft zaterdagmiddag op overtuigende wijze de KNVB Beker gewonnen. In de finale werd FC Twente/Heracles met 4-1 verslagen.

AZ pakte al in de beginfase een comfortabele 2-0 voorsprong door doelpunten van Fedde de Jong en Nick Twisk. Beiden passeerden de keeper vanaf rechts in de lange hoek.

De Jong, aanvallende middenvelder, was de diepte in gestuurd door een lange bal van Lewis Schouten en schoot knap raak. Enkele minuten later scoorde Twisk uit een nog lastigere hoek op aangeven van Mexx Meerdink.

Slechts één keer in de eerste helft kwam FC Twente/Heracles gevaarlijk door. Yaid Marhoum schoot over. Verder werd AZ nauwelijks in de problemen gebracht.

(Tekst gaat door onder de foto)

Voor AZ was het de eerste van twee finales in een week tijd. Volgende week zaterdag speelt het elftal tegen PSV om de landstitel. Ook die wedstrijd wordt op het trainingscomplex in Wijdewormer gespeeld. De ’finale’ tussen AZ en PSV is nodig omdat beide clubs dit seizoen een deel van de competitie als kampioen afsloten.

PSV won de najaarscompetitie en AZ was de beste in de voorjaarscompetitie. De KNVB-reglementen schrijven voor dat de twee clubs dan in een finale moeten uitmaken wie zich algeheel landskampioen mag noemen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Los van het prestige dat een landstitel met zich meebrengt is de finale van PSV ook van belang voor volgend seizoen. De landskampioen mag namelijk volgend seizoen meedoen aan de Youth League, de jeugdversie van de Champions League. AZ deed daar dit seizoen aan mee en speelde onder meer tegen Villarreal en Juventus. De club hecht er veel waarde aan om ook volgend seizoen weer aan dat toernooi mee te doen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Spelers van AZ vieren de 3-0 van Mexx Meerdink in de tweede helft van de bekerfinale.

Spelers van AZ vieren de 3-0 van Mexx Meerdink in de tweede helft van de bekerfinale.

Tweede goal De Jong

In de tweede helft tegen FC Twente/Heracles liep AZ verder uit. Eerst schoot Mexx Meerdink op overtuigende wijze de 3-0 in het dak van het doel en een kwartiertje voor tijd maakte Fedde de Jong zijn tweede van de middag. Pas in de slotminuten wist FC Twente/Heracles nog iets terug te doen. Sander Sybrandy benutte een penalty: 4-1.

Zie ook: Jurre van Aken hoopt bij AZ in de voetsporen van Willie Overtoom te treden

KNVB Bekerfinale.

AZ onder 18 - FC Twente/Heracles onder 18 4-1.

AZ onder 18: Owusu-Oduro; Van Aken (80. Beukers), Goes, Dekker (60. Kwakman), Dekkers; Twisk (80. Kalisvaart), De Jong, Schouten; Addai (80. Kerssens), Meerdink, Van Brederode.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen