Bloemen Clusius-leerlingen voor een wereld zonder oorlog

Bij het monument ’Hun offers voor onze toekomst’ werden door leerlingen van het Clusius College bloemen gelegd.

Bij het monument ’Hun offers voor onze toekomst’ werden door leerlingen van het Clusius College bloemen gelegd.© Foto Mediahuis

van onze verslaggever
Grootebroek

Leerlingen van het Clusius College hebben bij het oorlogsmonument aan de Middend bloemen gelegd.

Op deze manier werden de verzetsvrouwen Hannie Schaft, Freddy Oversteegen en Truus Oversteegen herdacht. Iets later dan gepland, omdat de school dit eerst in april op de sterfdag van Schaft (17 april 1945) wilde doen. Het beeld op het plein is gemaakt door Truus Menger-Oversteegen, die jarenlang in Grootebroek heeft gewoond en met haar in het verzet zat. De tweedeklassers stonden onder leiding van de docenten Gemma Marx en Marieke Brehm op deze manier ook stil bij de nieuwe oorlog in Oekraïne en wat dit betekent voor de onderwerpen ’vrijheid, begrip en acceptatie’.

Daarnaast hebben de scholieren ook op een andere manier zelf actie ondernomen. Er is 250 euro opgehaald, waarna er vijf namen zijn geadopteerd op het nationale Namenmonument in Amsterdam, waar 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. De eigen thuismarkt op het Clusius College leverde 1500 euro op, overgemaakt voor de hulp aan vluchtelingen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen