Veel meer auto’s dan parkeerplek: bedrijventerreinen Koggenland slibben dicht

Auto’s langs de Hand-Eg op het bedrijventerrein Vredemaker Oost. De gemeente zit op meer parkeerplekken,© Foto Cyclomedia

Martin Menger
De Goorn

De toenemende parkeeroverlast op de bedrijventerreinen van Obdam en De Goorn kunnen volgens de gemeente het beste worden aangepakt door nog meer parkeerplekken aan te leggen.

Dat plan gaat Koggenland 140 mille kosten, waarvoor in totaal 56 parkeerplekken erbij kunnen worden gemaakt. Het gaat dan onder meer om parkeerstroken langs de Schrepel, de Breeuwhamer en de Vlakdissel op bedrijventerrein Vredemaker bij De Goorn. In Obdam gaat het om een nieuwe strook langs de Dobber.

Zonder deze ingrepen blijft het foutparkeren een groot probleem, aldus burgemeester en wethouders. De belangrijkste oorzaak is dat er steeds meer werknemers met de auto komen.

Verder zijn er nogal wat bedrijven die het eigen erf onbenut laten, als het op parkeren aankomt. Een ander probleem is dat sommige ondernemingen zo zijn gegroeid, dat ze domweg op eigen grond geen plek meer hebben voor de auto’s van het personeel. Op de bedrijventerreinen geldt geen parkeerverbod.

Daarnaast zijn op deze terreinen betrekkelijk weinig openbare parkeerplekken. Koggenland heeft na klachten van ondernemers de situatie laten beoordelen door verkeerskundigen. Hun oordeel: meer plekken maken. Dat betekent wel dat de ’verstening’ van de bedrijventerreinen doorgaat, zonder dat de gemeente in staat is dat door extra groen te kunnen compenseren.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen