Het Twiske wordt wel gezien als de avontuurlijke achtertuin van Zaanstreek-Waterland: 5 tips voor een onbezorgde dag in de natuur

Fietsen in Het Twiske.

Fietsen in Het Twiske.© Foto Wim Egas

Frederique Teillers
Oostzaan/Landsmeer

Recreatie- en natuurgebied Het Twiske wordt wel gezien als de avontuurlijke achtertuin van Zaanstreek-Waterland. Je bent er zó en er is van alles te zien en te doen. Geniet van het groen, speel een potje volleybal, plan een zomerse fietstocht of pak een terrasje terwijl de kinderen zich vermaken. Vijf tips voor een onbezorgde dag in de natuur.

Het Twiske ligt tussen Landsmeer en Oostzaan. Er zijn meerdere ingangen om het recreatiegebied te betreden, de gebruikelijkste is die in Oostzaan. Bij het kruispunt midden in het dorp ga je rechtdoor richting de natuur, de brug over en de slagboom onderdoor. Dan kom je uit bij het Doesstrand. Het is een klein, maar prettig strand met uitzicht op de Twiskemolen. Met mooi weer kan het er wel druk zijn, dan zijn meer verborgen plekken rondom het strand aan te raden.

Met de Twiskemolen op het zuiden, ga je op de fiets naar rechts en vind je in de bochten picknicktafels en open weides waar je je picknickkleed kunt uitgooien.

(Tekst gaat door onder de foto)

Castricum

Zo’n afgelegen plek ziet een Volendams gezin wel zitten, woensdagmiddag is het aardig druk op het strand. „Soms ligt er veel hondenpoep”, bekent de moeder van het gezin. „Maar over het algemeen is het een lekkere plek. In Volendam moet je voor tien uur op het strandje zitten, wil je een plek bemachtigen.” Ze zouden met de drie kinderen naar het strand in Castricum gaan, maar daar is het achttien graden. Hier, beschut in Het Twiske, is het 22 graden.

De kinderen willen graag een frietje, moederlief gaat naar de strandtent ’Kiosk Puur Twiske’. Eigenaar Hans Hey heeft bijna de hele week de frituur aanstaan voor bezoekers van het strandje. Je kunt er zelfs een hamburger van Black Angusvlees bestellen. Sinds het begin van corona heeft hij het druk, het drukst in dertig jaar. „Veel meer mensen weten Het Twiske te vinden”, zegt Hey. „Het natuurgebied is de achtertuin van de hele regio. Je hoeft niet naar ’t IJ of Zandvoort om te relaxen en te zwemmen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zwemmen

De volgende klant staat al in de rij, twee jonge meisjes vragen ook om patat. Wat zij zo leuk vinden aan het Doesstrand? „Alles, maar vooral dat je makkelijk kan zwemmen.”

De vele toiletten in Het Twiske worden ook gewaardeerd, bij elk strand zit er minstens één. Wel je eigen wc-papier meenemen.

Doesstrand, Oostzaan

Veld vol bloemen en ijs van zorgboerderij De Marsen

Vanuit het centrum van Landsmeer kom je bij De Twiskemolen voor een keuze: links naar het Doesstrand of rechts naar de zorgboerderij. Rechts is het beschutte deel van Het Twiske. Het is nog geen vijf minuten verwijderd van de drukke autoweg in Landsmeer, maar de rust is overweldigend. Het is voor veel mensen de perfecte plek om een wandeltocht of fietstocht te beginnen. De uitgestrekte weides vol met gele bloemen zijn absoluut een foto waard.

De Marsen is de zorgboerderij in het Twiske. Op 17 hectare veenland produceren de boeren biologische voeding voor mensen uit de regio. De boerderijwinkel is op werkdagen in de middag geopend. Je kunt er een ijsje of vlees, groenten en eieren van eigen grond kopen. De boerderij wordt bestierd door hulpboeren - een groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij verzorgen de dieren, groentetuin en de winkel.

De Marsen werkt met een gesloten kringloop zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Voor de kleintjes is er een zandbak en een ’scharrelerf’, waar gezwaaid kan worden naar de ezels die daar staan.

Pikpotweg 1, Landsmeer

Een fles wijn opentrekken terwijl de kids piraatje spelen

Met het Doesstrand aan de rechterhand komen fietsers in Het Twiske vanzelf in het gebied rondom de Avonturenspeelplaats.

Voor de afslag naar de grote buitenspeeltuin, is links het nieuwe Klimpark te vinden en zelfs een pannenkoekenrestaurant met een mooi terras. Verborgen aan de overkant is de Avonturenspeelplaats, waar niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zich uitstekend kunnen vermaken. Handige tip: de kiosk verkoopt wijn per fles.

(Tekst gaat door onder de foto)

Avonturenspeelplaats in Het Twiske.

Avonturenspeelplaats in Het Twiske.© Archieffoto Pascal Fielmich

„De wijn is meer voor de picknick hoor”, reageert Hans Hey. Hij is ook eigenaar van deze tent, genaamd ’Snackshop de Piraat’. „Mensen komen vanuit Alkmaar en ’t Gooi hierheen met de kinderen zodat ze lekker hun gang kunnen gaan.” De speelplaats heeft een piratenthema: met een bootje kunnen kinderen zelf naar de overkant, er is een vlottenbrug en een kabelbaan. Er is geen officiëel toezicht, en met de heuvels, bomen en speeltoestellen is het dus wel zaak om de kleine piraten in de gaten te houden. De weekenden zijn het drukst, dan staat Hey met drie man in de kleine snackshop.

In het gebied rondom de speelplaats is ook een terrein voor dagkampeerders. Volgens Hey zitten meerdere gezinnen hier te barbecueën in het weekend. „Als je zelf geen grote tuin hebt, is dit ideaal.”

Avonturenspeelplaats, Oostzaan

Volleyballen in je nakie of bitterballen bestellen bij de Haven

Vanaf de Avonturenspeelplaats, langs het kampeerterrein, kom je vanzelf bij de Schotse Hooglanders. Deze mooie dieren grazen hier en zijn al lang bewoners van Het Twiske. Onderweg naar de Twiske Haven spot je hier en daar wat vissers en mensen in kano’s.

(Tekst gaat door onder de foto)

De mentaliteit op een naaktstrand is anders, zeiden bezoekers eerder in deze krant.

De mentaliteit op een naaktstrand is anders, zeiden bezoekers eerder in deze krant.© Archieffoto Wim Egas

Ook in deze omgeving zijn er veel plekjes aanwezig om beschut een boek te kunnen lezen of een picknick te houden. Twiske Haven biedt een mooi zicht op de grootste plas van Het Twiske, De Slootersplas. Hier kunnen (elektrische) bootjes te water worden gelaten of kun je iets drinken of eten bestellen bij het restaurant. Deze is zeven dagen per week open. Er is hier ook een boerengolfparcours. Op de menukaart staan gerechten met ingrediënten uit Het Twiske, zoals salades met sla en kruiden uit de lokale moestuin.

Even verderop ligt op een schiereilandje het Baaiengatstrand. Een deel is gereserveerd voor bezoekers die naakt op het strand willen liggen, het andere deel is voor gezinnen. Er is een petanquebaan en als je geluk hebt, hangt het volleybalnet er ook. Er is geen horeca, dus bestel de bitterballen bij Twiske Haven om mee te nemen.

Noorderlaaik 4A, Oostzaan

Wandelen en Vlaamse gaaien spotten in Het Twiske

Het noordelijke deel tussen het Baaiegatstrand en het Kure Jan Strand (aan de kant van Den Ilp) is uitstekend geschikt voor een rustige wandeltocht. Hier vind je nauwelijks horeca, huizen of andere bouwwerken.

Voorbij de lawaaiige hondendagopvang en blote strandgangers op het Baaiegatstrand, kom je langs meer dichte wegen, vol met bomen. Tot je op de weg komt langs de Ringvaart, die weer naast de Haal in Oostzaan ligt. Uitgestrekte velden, hier en daar een omgewaaide boom. Behalve een tractor en wat fietsers is het er doodstil. Je moet wat hekken openmaken (dat is legaal), maar dan kom je op een van de mooiste wandelroutes van Het Twiske. Via websites als http://www.wandelnetwerknoordholland.nlkun je de route langs de Haal uitstippelen. Kijk uit voor braamstruiken, bosvogels als de Vlaamse gaai en tuinfluiters en waarschijnlijk zijn de zwaluwen al terug uit Afrika.

Tegenover De Haal, Oostzaan

Voor een plattegrond met legenda, zie www.twiske-waterland.nl/kaart.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.