Arno Vriesman verguld met dikverdiende koninklijke onderscheiding; Van vrijwillig opstapper tot schipper en ’overtuigd ambassadeur’ bij KNRM Callantsoog

Arno Vriesman krijgt de koninklijke onderscheiding opgespeld.

Arno Vriesman krijgt de koninklijke onderscheiding opgespeld.© Foto Pierre Mettes

Richard Zut
Callantsoog

KNRM-vrijwilliger Arno Vriesman van reddingsstation Callantsoog werd vrijdagmiddag koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Deze uitreiking stond in de planning van de lintjesregen in april, maar toen was Vriesman verhinderd. Daarom toog burgemeester Marjan van Kampen ditmaal zelf naar het reddingstation aan de Lepelaarsweg.

Arno Vriesman is sinds april 1993 bemanningslid van het KNRM Reddingstation Callantsoog, waarvoor hij zich sindsdien belangeloos heeft ingezet en waar hij nog steeds actief is. Van 1993 tot 2017 was hij opstapper, de persoon aan boord van de reddingboot die zorgt voor een adequate uitvoering van alle opgedragen taken en hulp verleent waar nodig. Van 2002 tot najaar 2021 was Vriesman als (plaatsvervangend) schipper verantwoordelijk voor de operationele leiding van het reddingstation en het gezag aan boord. Sinds het najaar van 2021 tot heden is hij weer ’gewoon’ bemanningslid.

Vriesman organiseert - en neemt zelf regelmatig deel aan - de wekelijkse oefenavonden en maandelijkse onderhoudsavonden. Daarnaast is hij met grote regelmaat overdag in het boothuis aanwezig om eventuele klusjes uit te voeren om de diverse middelen in optimale staat en gereedheid te houden. Hij regelt dat aspirant-opstappers hun weg kunnen vinden op het station, maar zorgt er ook voor dat de meer ervaren opstappers zich kunnen professionaliseren. De goede samenwerking met de Reddingsbrigade Callantsoog is mede te danken aan Arno Vriesman.

Burgemeester Van Kampen: ,,Naast lid van het reddingstation, is Arno Vriesman ook een overtuigd ambassadeur van de KNRM. Hiervoor maakt hij, als het kan, tijd vrij om belangstellenden tijdens open dagen en avonden op een professionele en vriendelijke manier te ontvangen. Ze worden dan rondgeleid in een van de oudste reddingsstations (sinds 1825) van de KNRM, en krijgen uitleg over het werk van de KNRM aan de kust van Callantsoog.’’

© Foto Pierre Mettes

© Foto Pierre Mettes

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.