Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

© ANP

ANP
DEN HAAG

Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

Het virus komt oorspronkelijk voor in West- en Midden-Afrika. Af en toe duikt het op in andere landen, maar dan gaat het om een enkel geval van iemand die kort ervoor in Afrika is geweest en misschien nog iemand heeft besmet.

Nu gaat het om een opvallend grote uitbraak. In België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, de Verenigde Staten, Canada en Australië zijn ook besmettingen vastgesteld. Veel patiënten zijn nooit in Afrika geweest. Bovendien hebben ze vaak geen contact met elkaar gehad, de besmettingen lijken los van elkaar te staan. Dat baart deskundigen zorgen.

Lees ook: Apenpokken rukken op: hoe gevaarlijk is het virus en voor wie?

Het apenpokkenvirus is heel besmettelijk, maar de ziekte verloopt bij de meeste mensen vrij mild. Ze kunnen eerst last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en vermoeidheid. Na een paar dagen krijgen ze ook huiduitslag. Binnen een paar weken verdwijnen de symptomen. Verreweg de meeste mensen genezen vanzelf. Het virus kan wel gevaarlijk zijn voor mensen die al een verzwakte weerstand hebben.

(Tekst loopt door onder de kaart)

Mensen kunnen het virus oplopen door nauw huidcontact, bijvoorbeeld door een open wondje van iemand aan te raken. Virusdeeltjes kunnen ook op bijvoorbeeld beddengoed zitten. Bij eerdere uitbraken van het apenpokkenvirus begon de huiduitslag op het gezicht.

Nu ontstaan de eerste blaasjes rond de anus. "Dat is anders dan we gewend zijn van het virus", aldus het RIVM. Onder de apenpokkenpatiënten zijn opvallend veel mannen die seks hebben met andere mannen. Door nauw contact tijdens de seks zijn ze mogelijk besmet geraakt.

’Echt anders dan corona’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt vooralsnog niet de indruk te hebben dat het virus ernstige gezondheidsproblemen oplevert, maar wil daar graag meer over weten van het RIVM.

Het zou volgens hem ook kunnen dat het instituut voorstelt om te gaan vaccineren. "Tot nu toe heb ik dat verzoek of voorstel niet gekregen. Ik wacht hun adviezen af", aldus Kuipers. Wel benadrukt hij dat het virus "echt anders dan corona" is, "zowel in aantallen als in verspreiding".

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft besloten tot een spoedvergadering wegens de plotselinge wereldwijde uitbraak van apenpokken. Deskundigen gaan zich vrijdag buigen over de vraag of er alarm moet worden geslagen, is vernomen bij de organisatie. De WHO zou een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid van internationaal belang kunnen uitroepen, menen waarnemers.

Eind januari 2020 kwam de WHO met een dergelijke waarschuwing voor de uitbraak van het coronavirus.

De WHO-experts bespreken verder de verspreiding van het virus, de mogelijkheden van vaccinatie en het hoge aandeel besmette mannen die seks hebben met mannen, melden Britse media.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen