Eeuwfeest KC Willem Eggert groots aangepakt: van bezoekjes aan het Kinderparadijs tot de bioscoop

KC Willem Eggert bestaat 100 jaar.

KC Willem Eggert bestaat 100 jaar.© Foto Cees Hartman

Het was een vrolijke boel op het schoolplein.

Het was een vrolijke boel op het schoolplein.© Foto Cees Hartman

1 / 2
Milton Pus
Purmerend

Ondanks de verwachte neerslag zijn veel ouders, opa’s en oma’s en buurtbewoners vrijdag naar het Kindcentrum Willem Eggert gekomen. De basisschool bestaat 100 jaar. Reden genoeg voor een speciale feestweek die tot en met 25 mei duurt.

De viering van vrijdag begint met bodypercussie op de beat van ’We will rock you’ van Queen, waarna muziek wordt gemaakt met gebruik van boomwhackers (een modern percussie-instrument) en er wordt gedanst.

KC Willem Eggert bestaat 100 jaar.

KC Willem Eggert bestaat 100 jaar.© Foto Cees Hartman

„Vorig jaar werden we er door de oudervereniging op geattendeerd dat we 100 jaar zouden bestaan”, licht directeur Linda Hanraads toe. „Dan wil je natuurlijk een feestje vieren met ouders en kinderen. Door corona kon dat helaas niet. We hebben besloten om dit als een soort van afsluiting van corona te zien. Vrijdag was het thema van de dag: dans en muziek. Ik heb alleen maar blije en betrokken kinderen gezien, daar doen we het voor.”

Taart eten

Willem Eggert is een ’vreedzame’ school, wat inhoudt dat sociale competentie en democratisch burgerschap centraal staan. Een voorbeeld daarvan is dat in het Kindcentrum leerlingen vanaf groep 5 onderdeel kunnen worden van de leerlingenraad. „Zij hebben dan een keer per maand overleg met mij over zaken die spelen”, vertelt Hanraads. „Kinderen mochten voor deze viering zelf aangeven wat ze wilden doen. Dat varieerde van een taartje eten tot slapen op school. In de leerlingenvergadering hebben we vervolgens geïnventariseerd wat de top tien aan ideeën was. Vervolgens werd democratisch gekozen wat we gaan doen.”

Daardoor is er iedere dag een activiteit georganiseerd. Zo zijn leerlingen naar het Kinderparadijs, de bioscoop of speeltuin De Speelkraam geweest. Komende maandag is er een wedstrijd voor het bakken van taarten, dinsdag een sportdag en de feestweek wordt afgesloten met een talentendag.

Buddybench

Een ander onderdeel van de feestweek is de ingebruikname van een buddybench. Dat is een bankje waar leerlingen op kunnen gaan zitten, die zich eenzaam voelen en niemand hebben om mee te spelen. Hierdoor kunnen andere kinderen zien dat iemand zich alleen voelt. „Samen met een kunstenaar hebben leerlingen eigen ontwerpen gemaakt met mozaïek ”, vertelt Manuela Lezaire, organisator van het evenement.

Op het Kindcentrum kunnen leerlingen van 7 tot 18.30 uur terecht. „Op de naschoolse opvang zijn kinderen nu aan het mozaïeken voor de bank. Aan het begin van het schooljaar, in september zijn we begonnen met de voorbereidingen. Eerst kwam het brainstormen, waarna de eerste lijntjes al werden uitgezet. Zonder hulpouders en de buurtbewoners hadden we dit niet kunnen regelen”, besluit Lezaire.

Na afloop van het optreden door de kinderen wordt er nog een buurtborrel georganiseerd. Door het slechte weer valt dat idee echter vrij snel in het water.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.