Alkmaar Pride met vlaggen, thematentoonstelling op Paardenmarkt en grachtenparade

Alkmaar Pride, met de grachtenparade als sluitstuk, werd voor het laatst in 2019 gehouden

Alkmaar Pride, met de grachtenparade als sluitstuk, werd voor het laatst in 2019 gehouden© Archieffoto

Rob Bakker
Alkmaar

Het hoogtepunt - de grachtenparade - is zaterdag 28 mei, maar deze zaterdag begint in Alkmaar de ’Pride-week’ eigenlijk al. De hele komende week wordt op allerlei manier aandacht gevraagd voor de acceptatie en emancipatie van de lhbti+-gemeenschap.

Bijvoorbeeld met de regenboogvlaggen die her en der worden gehesen. De Accijnstoren wordt er mee ingepakt, in het AZ-stadion gaat de vlag in top tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen en wappert het symbool van de lhbti+-gemeenschap aan de gevel van het stadhuis in de Langestraat. Daar begint de optocht onder muzikale begeleiding van Bateria Unidos d’Alcmaria naar de regenboogbank aan de Bierkade. Landelijk COC-voorzitter Astrid Oosenbrug luidt daar de Alkmaar Pride-week in.

Oud Roze

Van vrijdag 27 mei tot en met 12 juni is op de Paardenmarkt de buitententoonstelling ’Oud-Roze’. Oud Roze staat stil bij de ervaringen van de eerste lhbti+-personen die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Fotograaf en kunstenaar Ernst Coppejans verbeeldt de persoonlijke verhalen van ’Roze Ouderen’, senioren uit de lhbti+-gemeenschap. Niet alle Roze Ouderen durven uit te komen voor hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, sommigen gaan zelfs ’terug in de kast’ zodra zij naar zorgcentra verhuizen.

De grachtenparade is zaterdagmiddag 28 mei via NH Nieuws ook live op tv te volgen.

Alkmaar Pride werd voor het laatst in 2019 gehouden. Vorig jaar en in 2020 ging het vanwege de coronamaatregelen niet door.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen