Personeel Tata krijgt enorme winstuitkering: kwart jaarsalaris; Belastingdienst vist achter het net

Bart Vuijk
IJmuiden

De dik achtduizend werknemers van Tata Steel IJmuiden krijgen dit jaar een kwart van hun jaarsalaris als bonus erbij. Dat meldt de directie in een bericht over de winstdeling dit jaar. Tata Steel heeft het afgelopen boekjaar bijna een miljard euro winst geboekt.

Vanwege een oude afspraak met de vakbonden wordt de winst met het personeel gedeeld. In december 2021 is al een voorschot van acht procent uitgekeerd.

Daar komt nu nog eens bijna 18 procent bij. Het staat gelijk aan meer dan drie maandsalarissen, oftewel een compleet kwartaal extra aan salaris. Het wordt bij de salarisbetaling in juli uitgekeerd.

Deze enorme meevaller is te danken aan de hoge staalprijzen, legt de directie uit in een brief aan het personeel. Tata Steel draait de laatste tijd overuren.

Na een flinke dip in het begin van de coronacrisis, krabbelde de staalmarkt snel op en de hoge staalprijzen zorgen voor hoge winsten in de staalsector wereldwijd.

Ondanks de enorme winst zal er over het afgelopen boekjaar nog geen cent worden afgedragen aan de Belastingdienst. ,,We betalen nog geen vennootschapsbelasting. Maar dat gaat binnenkort wel gebeuren. We hebben nu nog verliezen uit de voorgaande jaren en die mag je gebruiken om af te zetten tegen de winsten”, verklaart een woordvoerster van het staalbedrijf.

Omslag naar waterstof

De directie maakt in het bericht over de winstuitkering het personeel warm voor de komende jaren, waarin het bedrijf een omslag wil maken van steenkool naar waterstof als belangrijkste energiebron voor de productie van staal. ,,We gaan het hart van ons bedrijf veranderen”, schrijven de directeuren.

In maart 2023 begint een grootscheepse reparatie van Hoogoven 6, wat voor het hele bedrijf een zeer ingrijpende zaak is. ,,Met de winst die we dit jaar hebben behaald, kunnen we bouwen aan de investeringen die nodig zijn voor onze toekomst.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen