Werkloosheid in Zaanstreek-Waterland verder afgenomen

Veel vacatures in de duurzaamheidsbranche. Lisa Swart van Devcon Ecosystems in Zaandam controleert de werking van nieuwe zonnepanelen.© Archieffoto Wim Egas

Ronald Massaut
Zaandam/Purmerend

De werkloosheid in Zaanstreek-Waterland is in april verder afgenomen. Mede geholpen door seizoensinvloeden daalde het aantal WW-uitkeringen met 3,7 procent naar 3.300 werklozen.

Vooral de jeugdwerkloosheid tot 27 jaar is laag. In het maandrapport verwijst het UWV naar de rol van uitzendwerk, waar vooral jongeren en studenten actief zijn.

Uitzendkrachten

De sterk dalende trend in WW-uitkeringen betreft vrijwel alle sectoren. Onder druk van de stijgende economie nemen de personeelstekorten, die zich voor corona al aandienden, in Zaanstreek-Waterland verder toe. Om personeelstekorten op te vangen doen bedrijven vaker een beroep op uitzendkrachten.

Uitzendwerk blijkt een snelle manier om vanuit de WW terug te keren in het arbeidsproces. Aansluitend op de duur van het werk al een nieuwe baan aannemen voorkomt dat uitzendkrachten een beroep hoeven te doen op de WW. 70 procent van hen vindt inderdaad voor aflopen van het werk - of vlak na de WW - alweer een nieuwe baan.

Uitzendkrachten worden ’ervaren’ in het vinden van ander werk vlak voor of na ontslag.© Archieffoto Studio Kastermans

In de lift

Dat de daling van het aantal WW-uitkeringen in april lager is dan het landelijke gemiddelde, komt vooral omdat andere regio’s later de weg naar boven hebben gevonden. De economie in Zaanstreek-Waterland en Groot-Amsterdam waar een kwart van de inwoners werkt, zit al anderhalf jaar sterk in de lift. In cijfers: vergeleken met april vorig jaar zijn er nu 40 procent minder WW-uitkeringen. Daarmee doet Zaanstreek-Waterland het beduidend beter dan het landelijke gemiddelde.

In totaal heeft het UWV per 1 januari van dit jaar ruim 18.200 werkzoekenden geregistreerd. Dat betekent echter niet dat iedere werkzoekende morgen aan de slag kan. 5.200 van hen, bijvoorbeeld, heeft op dit moment een baan. In de poule van 13.000 zitten veel mensen met arbeidsbeperkingen, waardoor zij niet direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Lees ook: Overal personeelstekort en toch werkloos: ’Als ik reageer op een vacature, krijg ik niet eens antwoord’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.