Oudste zeesluis van Nederland wordt heropend in Oudesluis. Feestelijke ingebruikname bij de Baleinenbrug

Vrijdag gaat de sluis van Oudesluis weer open. Goed nieuws voor sluiswachter Annie van Zweeden met haar man Bram die het werk vroeger deed en zijn vrouw nog altijd helpt.© Archieffoto Mediahuis

Richard Zut
Oudesluis

De opening van het vaarseizoen wordt vrijdagmiddag in Oudesluis gevierd met de officiële ingebruikname van de gerenoveerde sluis en de bijbehorende Baleinenbrug. De heropening van de sluis is goed nieuws voor de waterrecreatie, omdat ook de sloepenroute weer kan worden bevaren.

De feestelijkheden staan gepland tussen 15.15 en 15.40 uur met muziek van shantykoor Onder Zeil, gevolgd door een welkomstwoord en openingshandeling door burgemeester Marjan van Kampen waarbij een sloep met vrijwilligers als eerste door de sluis gaat.

Onder de genodigden bevinden zich de sluiswachter die dit werk al jaren doet, Annie van Zweeden, nieuwe vrijwilligers van de sluisbediening, vertegenwoordigers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), Dorpsbelang en de inwoners van Oudesluis.

Naamgeving

De sluis van Oudesluis heeft letterlijk zijn naam gegeven aan het dorp. Want de sluis is waarschijnlijk de oudste zeesluis van Nederland. Gelukkig ziet hij er niet oud uit, want enige jaren geleden is de sluis geheel gerenoveerd. Sluiswachter Annie van Zweeden volgde in 1982 haar man Bram op in dit werk, maar in feite doen zij dit werk al bijna vijftig jaar samen. Eerst voor Uitwaterende Sluizen (US), en daarna voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Ook op vrijdag

Het vaarseizoen loopt van 15 mei tot 15 september. Normaal gesproken wordt de sluis alleen op zaterdag en zondag bediend, maar dankzij subsidie van de Provincie Noord-Holland is in samenwerking met het HHNK een plan bedacht om de sluis vaker te kunnen gebruiken. De gemeente Schagen heeft vrijwilligers gevonden om de sluis nu ook op vrijdag te bedienen. Zij kregen een gedegen opleiding, mede dankzij Annie van Zweeden. De sluiswachters zijn nu allemaal te herkennen aan hun kleding.

De verruiming naar vrijdag, zaterdag en zondag is bedoeld voor de waterrecreatie, zodat die meer gebruik kan maken van de sluis, wat goed is voor het bevaren van de sloepenroute en het bezoeken van het zo karakteristieke dorp Oudesluis.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.