Ook in de play-offs levert AZ prutswerk in de slotfase: wéér gaat het helemaal mis, nu in Heerenveen

© Foto ANP/Ed van de Pol

Jeroen Haarsma
Heerenveen

AZ deed donderdag in de eerste wedstrijd van de play-offs wat het al weken doet: het verprutsen van een voorsprong in de slotfase. In Heerenveen werd het 3-2 door twee late tegendoelpunten.

Het zijn de play-offs, maar de slotfase van Heerenveen-AZ verloopt hetzelfde als bij veel duels in het reguliere seizoen: AZ geeft de zege in de laatste minuten volledig weg. Amin Sarr krulde in de negentigste minuut de 2-2 binnen. In blessuretijd kwam daar nog een dreun van Tibor Halilovic overheen: 3-2.

Wéér wist AZ een ’zekere’ zege niet binnen te slepen: de laatste weken tegen Sparta, Ajax en FC Utrecht ging het ook al mis in de absolute slotfase, waardoor AZ moest opdraven in de play-offs.

Daarin gaat het dus op de oude voet verder.

Saai

Een uur lang gebeurde er nagenoeg niets bij Heerenveen-AZ. Goed, er was nog een halfuur te spelen, maar een saaie 0-0 hing behoorlijk in de lucht. Tot minuut 58.

Toen liet AZ, dat tot dat moment gedisciplineerd verdedigde, een steek vallen. Dani de Wit sukkelde achter zijn tegenstander Thom Haye aan; de Heerenveen-middenvelder liep zó op het doel af en schoot. Doelman Peter Vindahl tikte diens schot voor de voeten van Sydney van Hooijdonk, hij zorgde voor 1-0.

En zoals zo vaak dit seizoen was de tegentreffer een ’wekkertje’ voor AZ. Direct vanaf de aftrap bouwde AZ aan de aanval die leidde tot de 1-1 van Hakon Evjen. Wéér een paar minuten later: Dani de Wit kopte de bal voor de voeten van Vangelis Pavlidis en de spits schoot AZ op voorsprong.

Lees ook: ’Ik ben in shock’, zegt AZ-aanvaller Hakon Evjen. ’Ik denk dat dit nooit eerder is voorgekomen, in welke competitie dan ook’

AZ-trainer Pascal Jansen erkende donderdagavond het gevaar van Heerenveen en de tekortkomingen van zijn eigen ploeg. Heerenveen heeft met Sydney van Hooijdonk en Amin Sarr twee sterke en behendige spitsen. AZ heeft een verdediging die daar niet op is berekend, zo werd de afgelopen weken pijnlijk duidelijk.

Jansen besloot daarom zijn verdediging van wat meer ’power’ te voorzien. Sam Beukema mocht opdraven in Friesland. Zodra Heerenveen de bal had, schoof rechtsback Pantelis Hatzidiakos naar het centrum, zodat AZ met drie man sterk verdedigde in het midden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Pantelis Hatzidiakos (l) in duel met Amin Sarr.

Pantelis Hatzidiakos (l) in duel met Amin Sarr.© Foto ANP/Ed van de Pol

De defensie van AZ hield voor rust behoorlijk stand. Het gevaarlijkste moment van de Friezen kwam inderdaad uit een lange bal richting Van Hooijdonk, die Hatzidiakos klopte in de lucht en de bal met het hoofd klaarlegde voor middenvelder Thom Haye. Hij krulde naast.

AZ stelde er in de saaie eerste helft weinig tegenover. Hatzidiakos kegelde een bal van afstand nét voorlangs. AZ loerde op foutjes in de opbouw van Heerenveen, zonder dat het al te fel druk zette. De boel maar een keer ’dicht’ houden achterin, was het devies. AZ komt met beroerde defensieve cijfers uit het reguliere seizoen – vier keer ’de nul’ in 34 wedstrijden – en Jansen wil in de play-offs meer defensieve stabiliteit zien.

Tegenvaller

Wat dat betreft was het gemis van aanvoerder en linksachter Owen Wijndal uiteraard een tegenvaller. Hij moest vanwege een blessure verstek laten gaan voor het eerste duel in de play-offs. De jonge Hongaar Milos Kerkez, in de winter overgenomen van AC Milan, nam Wijndals plek in. Het was de eerste basisplaats voor Kerkez.

Jansen had ook kunnen kiezen voor een meer ervaren vervanger, zoals Aslak Witry, maar de blessure van Wijndal was ook een kans om de verdediging van frisse energie te voorzien. Kerkez stond verdedigend zijn mannetje, was fel in de duels, maar aan de bal vaak ongelukkig.

(Tekst gaat door onder de foto)

Milos Kerkez stoomt op.

Milos Kerkez stoomt op.© Foto ANP/Ed van de Pol

Het foutje waar AZ op loerde kwam vlak na rust. Heerenveen-doelman Erwin Mulder schoof de bal zó in de voeten van Jesper Karlsson. De Zweed wilde Vangelis Pavlidis een kans bieden de bal in het lege doel te schuiven, maar zijn pass was onnauwkeurig.

En daarna ging het ’los’ met de doldwaze zeven minuten, waarin AZ op een 1-2 voorsprong kwam. Een zege leek in de maak. Leek. Want de defensieve stabiliteit was helemaal weg, waardoor het weer helemaal misging voor AZ.

Zondagmiddag is de terugwedstrijd in Alkmaar. De winnaar van het tweeluik gaat naar de finale van de play-offs.

SC Heerenveen-AZ 3-2 (0-0). 58. Van Hooijdonk 1-0, 59. Evjen 1-1, 65. Pavlidis 1-2, 90. Sarr 2-2, 90+5: Halilovic 3-2.

Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Van Beek, Woudenberg (76. Musaba), Kaib; Haye (76. Madsen), Dresevic, Halilovic, Tahiri; Van Hooijdonk, Sarr.

AZ: Vindahl; Hatzidiakos (84. Sugawara), Beukema, Martins Indi, Kerkez (77. Witry); Midtsjø, De Wit (66. Reijnders), Clasie; Evjen, Pavlidis, Karlsson.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen