’4000 koeien sterven per jaar door gedumpte blikjes in de berm’. Provincie geeft startschot campagne Blikvrij

Leerlingen van de Langereisschool uit Ursem geven het goede voorbeeld.

Leerlingen van de Langereisschool uit Ursem geven het goede voorbeeld.© Foto Mediahuis

Coen van de Luytgaarden
Obdam

Per jaar sterven vierduizend koeien door het eten van voedsel met restanten erin van gedumpte blikjes die door de grasmaaier zijn vermorzeld. Dat maakte de provincie bekend bij de aftrap van de campagne Blikvrij.

Schokkende cijfers en daarom genoeg aanleiding je gedrag drastisch aan te passen, zei voorzitter Bert Blase van Schoner Holland. „Het begint allemaal bij ons eigen gedrag”, aldus de oud burgemeester van de toenmalige gemeente Heerhugowaard.

Startschot

Samen met milieugedeputeerde Jeroen Othof van de provincie Noord-Holland gaf Blase in Obdam het startschot voor Blikvrij. Dit in aanwezigheid van de wethouders Rosalien van Dolder (Koggenland), Robert Tesselaar (Opmeer) en Annette Groot (Dijk en Waard).

(Tekst gaat door onder de foto)

Voorzitter Bert Blase van Schoner Holland bij de aftrap van de campagne Blikvrij.

Voorzitter Bert Blase van Schoner Holland bij de aftrap van de campagne Blikvrij.© Foto Mediahuis

Ook aanwezig waren de leerlingen van de Langereis basisschool uit Ursem die sinds enige tijd actief bijdraagt aan een schoner milieu. Zij trekken er regelmatig op uit met de grijper en vuilniszakken om blikjes uit de graskanten te rapen.

De manifestatie had plaats op de parallelweg De Dobber bij het volkstuincomplex in Obdam. Hier werd een grote ’blikvanger’ gedemonstreerd die het blikafval voortaan moet opvangen. „Want sinds de invoering van statiegeld op plastic blijkt het aantal weggegooide blikjes juist verder toegenomen”, aldus wethouder Van Dolder.

Overigens geeft West-Friesland het goede voorbeeld, aldus Blase. „Wij behoren tot de top tien van schoonste gemeenten van Nederland. Dat geeft aan dat we het goed doen en daar mogen best een keer over opscheppen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof behoort West-Friesland tot de top tien van schoonste gemeenten.

Volgens gedeputeerde Jeroen Olthof behoort West-Friesland tot de top tien van schoonste gemeenten.© Foto Mediahuis

Gedeputeerde Olthof complimenteerde de leerlingen van de Langereisschool. „Wij kunnen wel van alles vinden, maar dankzij jullie inzet behoren wij tot die positieve voorhoede. Jullie mogen je ouders ook gerust aanspreken op verkeerd gedrag. Want iedereen moet meehelpen dit probleem op te lossen”, aldus de portefeuillehouder Gezondheid en Milieu.

Olthof legde uit dat ook de provincie technische initiatieven ontwikkelt om blik uit de berm te verwijderen, voordat de grasmaaier aan de slag gaat. „We moeten deze aanpak landelijk uitrollen”, aldus Olthof.

Peter de Boer van voetbalvereniging SVW’27 uit Heerhugowaard legde uit dat er bij zijn sportvereniging al acties lopen om blik gericht in te zamelen. Zo gaat er komend seizoen ook een jeugdelftal met het opdruk ’Blikvrij’ achterop het shirt spelen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.