Titels, degradatie, de nacompetitie bereiken of juist ontlopen én lijfsbehoud: De laatste speelronden staat er veel op het spel

Zondag kan het feest écht losbreken in Zwaag. Westfriezen kan dan de titel in 3A pakken.

Zondag kan het feest écht losbreken in Zwaag. Westfriezen kan dan de titel in 3A pakken.© Archieffoto jan mulder

Vincent Schot
Hoorn

Drie speelronden voor het einde kunnen de eerste kampioenen worden gekroond. Spannender is het onderin. Een rondje langs de West-Friese velden waar het er de komende tijd nog écht om gaat.

Het seizoen 2021/2022 wordt niet met sierletters bijgeschreven in de annalen van het West-Friese voetbal. Natuurlijk, een feestje is nabij in Zwaag, waar de titel voor Westfriezen in de derde klasse A een kwestie is van tijd en in De Goorn lonkt het kampioenschap in de vierde klasse B voor RKEDO. Toch zitten er dit seizoen vooral veel clubs in zwaar weer. Wie moeten er tot 6 juni nog vol aan de bak?

Derde divisie

Degradatie naar de hoofdklasse dreigt voor Hollandia. De Hoornse club staat na dertig duels onderaan. Onmogelijk om de degradatiedans nog te ontspringen is het niet voor de ploeg van trainer Anand Jagdewsing. Het verschil met Hoogland is maar één punt en EVV, de tweede ploeg die nu op een nacompetitieplek staat, heeft drie punten meer. Dat de meubelen moeten worden gered in de nacompetitie lijkt al wel vast te staan gezien de achterstand van zeven punten op JOS, de eerste club in de veilige haven.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hollandia staat momenteel laatste in de derde divisie, maar kan de nacompetitie nog bereiken.

Hollandia staat momenteel laatste in de derde divisie, maar kan de nacompetitie nog bereiken.© Archieffoto Marcel Rob

Hoofdklasse A

De Zouaven heeft vier ploegen onder zich en dat is voldoende voor handhaving, maar veilig zijn de mannen van trainer Johan Rutz nog allerminst. De nummers 13 en 14 zijn veroordeeld tot de nacompetitie en het verschil met nummer 13 TAC’90 is maar één schamel punt.

Eerste divisie A zaterdag

Zwaluwen’30 lijkt de weg naar boven nét op tijd te hebben gevonden. De ploeg van trainer Richard Bulterman stond laatste, maar na twee zeges op rij heeft het die plek ogenschijnlijk (vijf punten) ver genoeg achter zich gelaten. Zwaluwen’30 staat nu twaalfde en dat betekent herkansen. Maar zaterdag kunnen de roodzwarten tegen ZOB een goede stap zetten richting rechtstreekse handhaving. Bij winst komt Zwaluwen’30 in punten gelijk met de nummer 11 uit Zuidoostbeemster.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Zwaluwen’30 kan dit weekend een grote stap zetten richting rechtstreeks lijfsbehoud door de derde zege op rij te boeken.

Zwaluwen’30 kan dit weekend een grote stap zetten richting rechtstreeks lijfsbehoud door de derde zege op rij te boeken.© Archieffoto Jan Mulder

Tweede klasse A

Drie West-Friese ploegen in deze competitie en Spirit’30 (9e), Enkhuizen (10e) én Spartanen (11e) moeten allemaal nog vrezen. De degradant (SVW’27) en de eerste nacompetitieplek (De Kennemers) zijn ingevuld, maar voor de elfde plek komen er nog zo’n zes clubs in aanmerking. Die positie betekent spelen voor lijfsbehoud.

Derde klasse A

Grote kans dat Westfriezen dit weekend met de bloemen staat. Het moet ten koste gaan van Hauwert’65 en laat dat nou net de enige ploeg uit de regio zijn die nog niet zeker is van lijfsbehoud. De voorsprong op nummer 12 Hugo Boys is drie punten en die plek betekent nacompetitie. Voor De Blokkers is het doek al gevallen. FC Medemblik en Grasshoppers wonnen een periodetitel en gaan dus spelen om een plek in de tweede klasse. In de derde periode gaat Westfriezen aan kop en is SEW de eerste achtervolger.

Vierde klasse B

RKEDO heeft hier de beste papieren voor de titel. Die kan dit weekend zelfs al worden gepakt, maar dat hangt af van De Valken. De nummer 12 degradeert, de nummer 11 speelt nacompetitie. Op dit moment is MOC de hekkensluiter en staat Sporting Andijk hier net boven. Woudia en Berkhout zijn ook nog niet veilig, zij hebben drie punten meer dan de Andijkers. RKEDO en De Valken wonnen de eerste en de tweede periode en De Valken gaat in de derde periode aan de leiding.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Een feestje is nabij in De Goorn, waar RKEDO de titel kan ruiken.

Een feestje is nabij in De Goorn, waar RKEDO de titel kan ruiken.© Archieffoto Jaap van der Pijll

Vierde klasse C

De elfde plek betekent hier nacompetitie en Apollo’68 staat nu tiende. De voorsprong op Beemster is één punt, de achterstand op nummer 9 SSV twee punten.

Vierde klasse B zaterdag

Always Forward stoomt af op de titel. Alleen De Foresters kan aanhaken, die ploeg heeft vijf punten minder, maar ook een duel minder gespeeld. De nummers 11, 12, 13 en 14 degraderen. Opperdoes staat 12e, één punt achter de nummers 11 Schagen United en 10 Alcmaria Victrix.

(Tekst gaat verder onder de foto)

DESS maakt in de vijfde klasse A nog kans op de titel, maar het is daarvoor wel afhankelijk van de prestaties van koploper Zeemacht.

DESS maakt in de vijfde klasse A nog kans op de titel, maar het is daarvoor wel afhankelijk van de prestaties van koploper Zeemacht.© Archieffoto Marcel Rob

Vijfde klasse A

DESS maakt kans op de titel, maar met een duel meer is de achterstand op koploper Zeemacht twee punten. Ook ALC houdt zicht op promotie. Als periodewinnaar mag het zich gaan opmaken voor de nacompetitie. DESS werd tweede in de periode die ALC won en staat ook in de derde periode tweede, weer achter ALC.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen